2008-07-20

Suger Powerpointene dine?

Vi kjenner alle til situasjonen; det har vært et prosjekt, og folk skal presentere det hele i en PowerPoint. Det kommer bilde på bilde opp på skjermen, og folk snakker. Det er kjedelig - og grunnen til det er at personen suger i PowerPoint. Du suger i PowerPoint. Jeg suger i PowerPoint. Nittini prosent av alle som nærmer seg en datamaskin suger i PowerPoint.

Ikke alle suger i PowerPoint. For under to år siden kom det en film på norske kinoer der nesten hele filmen foregikk i en konferansesal med en mann foran et lerret, og det var en svært god film (og inneholder mange fakta, i motsetning til hva Siv Jensen vil ha deg til å tro). De fleste har sikkert gjettet at det er Al Gores "En ubehagelig sannhet" jeg snakker om. Hva er forskjellen mellom Al Gore og deg? Egentlig ikke mye, forskjellen er bare at han vet teknikkene for hvordan han skal lage gode presentasjoner, og det er ikke fordi Keynote (Apples presentasjonsprogram) har mye mer fancy effekter enn Microsofts program.
Jeg har oppdaget en e-bok via NRKbeta som forklarer alle feilene folk gjør. Den kalles "Really Bad PowerPoint (and How to Avoid It)" (og er tilgjengelig i enten PDF eller litt mindre omfattende, men oppdatert, bloggversjon) og er skrevet av Seth Godin. For de som ikke har hørt om han før, er han en av de største ekspertene i USA på markedsføring og produkt-/webdesign (han har også en av verdens mest leste blogger). Hovedpoenget her er; når du lager en PowerPoint skal du være engasjert i et tema, og gjøre publikum like engasjert. Publikum er ikke interessert i å se en haug med grafer og tekst - de vil se et bilde eller noe som fanger dem emosjonelt og se deg fortelle om det, og etter det kanskje få servert de kalde faktaene på papir. Og ikke bruk PowerPoint som en huskelapp ved å skrive med stikkord som kun er viktige for deg selv; de skal være skrevet på forhånd og være i hånden din. Maks seks ord på skjermen, og de skal kun være der fordi det er viktig for publikum.

Denne boken burde være skolepensum. Animasjoner, lyder og Microsofts forferdelige utklippsbilder vil aldri hjelpe, så det er bare best å lære seg først som sist hvordan man gjør noe bra. Dette har tydeligvis ikke en gang Bill Gates lært (bildet er ikke manipulert):

2 kommentarer:

Johan sa...

Det siste bildet vises ikke...

Eirik sa...

Nei, det har tydeligvis blitt fjernet av eieren etter at jeg linket til det. Får bare skrive om innlegget.