2008-07-11

Gjør mobilbildene dine bedre

Jeg husker fortsatt da den første kameramobilen fra Nokia kom. Året før hadde de spådd at man snart kunne se film på mobilen sin (noe de fleste fnyste av og tenkte på som futurisme), men så kom fargeskjermene og kameraet. Vel å merke seg kostet den 4 000, og det med et ganske stivt abonnement (verre enn iPhone som ble lansert i dag, og Dagbladet har til og med utlyst en konkurranse der du kan vinne en om du setter DB.no som startside), og ga ikke så gode bilder som det ble vist i reklamen (du kunne se porene til de som ble fotografert, og selv om jeg gikk til anskaffelse av en ett år senere ble det ikke så god kvalitet).

Nå er det fortsatt slik at mobilkameraene ikke gir verdens beste bilder. Grunnen er at mobilene er så tynne at det ikke akkurat blir plass til all verdens lukkere, speil og objektiver i en mobil på under en halv centimeters tykkelse. Det er heldigvis mulig å fikse litt på bildene med dette gratisprogrammet som jeg fikk et tips om via Lifehacker (takker nok en gang); det kalles Mobile Photo Enhancer (det gjør bildene bedre, stol på meg).

Jeg må bare minne om at det ikke er all verdens muligheter til å fikse på et bilde, du kan for eksempel ikke gjøre slik som 99 % av alle actionfilmer; ta et bilde, legge det inn på datamaskinen og zoome inn på enhver detalj som blir sylskarp bare ved hjelp av et dataprogram. Mobilkameraer gir fortsatt bransjens verste bilder, og skal du ta gode bilder burde du investere i et godt speilreflekskamera, eventuelt et godt kompaktkamera (ALDRI et kamera som er så lite som et kredittkort; det synes på bildekvaliteten). Uansett, før du legger dem ut på Facebook er det jo greit å bearbeide dem...

Ingen kommentarer: