2008-07-15

GIMP - gratis Photoshop

De som undersøker piratkopiering på nett sier at Adobe Photoshop er blant det som har blitt spredd mest over bittorrent gjennom hele historien. Hvorfor gjør så mange mennesker seg til lovbrytere når det finnes et helt gratis alternativ som gjør samme nytten for de fleste, nemlig GIMP?
GIMP står for GNU Image Manipulation Program. GNU er et prosjekt som dreier seg om åpen kildekode; at folk skal ha rett på programmer gratis, på sitt eget språk og at de skal kunne endre på det fritt. Det er egentlig ikke ment til å være en klone av Photoshop, men det har de fleste funksjonene, og de fleste folk vil ikke savne noe.

Det er uendelige muligheter for hva du kan gjøre; alt fra enkel korrektur, fjerning av urenheter i huden (modellene har brukt det i 20 år) til avansert bildemanipulering. Og alt er gratis, i motsetning til Photoshop, som koster 7 500 kroner dersom du skal gå til anskaffelse av det. Litt stiv pris for en ordinær fotoentusiast.

Det største problemet til GIMP er egentlig brukergrensesnittet. Det er ganske uoversiktlig, men siden det er open source går det heldigvis an å gjøre noe med det. Utvidelsen GIMPshop vil få programmet til å se ut som Photoshop, men være det samme på bunnen, og dermed kan også erfarne brukere gå over til den "frie" versjonen.
Programmet er tilgjengelig for både Linux, Mac og Windows.

Ingen kommentarer: