2008-07-18

nCleaner - CCleaners sterke storebror

Tidligere har jeg anbefalt programmet CCleaner, som er et svært enkelt opprydningsprogram som tar seg av både søppelfiler og registeret. Det er et nyttig program som jeg vil anbefale alle nybegynnere å bruke, men dersom du er mer avansert (du bruker ikke Internet Explorer og vet hva en .dll er) kan nCleaner tilby deg flere muligheter enn CCleaner gjør - blant annet skru av unødvendige Windows-prosesser og starte andre hjelpsomme prosesser.

For det første er brukergrensesnittet veldig enkelt, det er fire valg på startskjermen, og det er lett å forstå hva man skal gjøre - rense, skanne, tweake eller stanse. Deretter går man igjennom trinn for trinn hva man vil gjøre; skanner man velger man hva man skal lete etter, hvor, og når resultatene kommer velger du hva du vil kvitte deg med. Tweaker-avdelingen er også veldig god; når de fleste tweaker systemet sitt aner de ikke hva de driver med og er nervøse, her markerer du prosesser og får informasjon. Deretter kan du bestemme deg for om du virkelig vil fjerne ting.

I tillegg har jeg enda ikke fortalt om "shredder" - en makulator for datamaskinen din. De fleste vet ikke at en fil du sletter på datamaskinen din faktisk ikke forsvinner i det hele tatt; den blir bare ignorert så lenge du holder på. Filene dine blir lagret på disken, og ligger der. Måten Windows holder orden på disse er å holde en katalog over hvor de ligger på disken. Når du sletter en fil gjennom papirkurven er det bare som om den stryker over telefonnummeret i katalogen; du har fortsatt et telefonnummer, og filen ligger fortsatt på disken og kan finnes igjen når som helst. Med shredder kan du sørge for at det du sletter også blir overskrevet. Dette er ikke særlig nyttig dersom du bare sletter naturfagsrapporten du leverte inn i niende klasse, men dersom du har en fil med viktig informasjon, et privat bilde, noen flaue dikt, noe konfidensiell informasjon om Kennedy-drapet, en dagbok eller hva enn annet du ikke ønsker at andre skal kunne se senere er det viktig at du overskriver dem. Tenk hvis du selger PC-en videre, låner den eller kaster harddisken på et sted der den blir plukket opp av noen mer suspekte.

Jeg lastet det ned og prøvde det i ti minutter, og allerede der var jeg sikker på at jeg hadde funnet en erstatter for CCleaner. Et must for alle databrukere.

Ingen kommentarer: