2008-07-19

Blender - gratis 3D-animasjon

Helt siden jeg så den første animasjonsfilmen fra Pixar (Toy Story) har jeg gått med en drøm om å lage min egen animasjonsfilm. Det er dessverre "vanskeligere enn det er" (som Homer Simpson sier), siden dataanimasjon er vanskelig og dyrt. Skal man ha ordentlige animasjonsprogrammer må man enten ha en rik pappa eller gå på en animasjonsskole, og de færreste er villige til å begynne på et studium bare for å se om noe er gøy. Men det er heldigvis et gratis alternativ som er nesten like bra som et hvilket som helst program som du får i bransjen - Blender.

Blender er et open source program, og blir drevet av en stiftelse i Nederland. De har jobbet for å gjøre CGI (Computer Generated Imagery, som er den rette betegnelsen på "dataanimasjon") tilgjengelig for mindre rike folk enn tidligere. Programmet er egnet for å lage filmer, bilder og til og med spill; programmet har en innebygget spillmotor som kan brukes til å lage egne 3D-spill. Dersom man trenger mer funksjonalitet kan man bruke plugins og skripts man finner på nettet, fantasien setter grenser.

Utviklerteamet har laget kortfilmen Big Buck Bunny med programmet og holder på med å lage et spill med figurene fra filmen. Foreløpig har programmet blitt brukt i kommersiell sammenheng med blant annet Spider-Man 2 (der de lagde et storyboard med programmet), og dersom mange animatører begynner å sverge til det ville det ikke vært rart om det var bransjestandard om noen år.

Problemet med programmet er at det ikke akkurat er noe du lærer av deg selv, men det finnes en gratis guideWikibooks (et søsterprosjekt til Wikipedia fra Wikimediagruppen) som gir deg et kurs (fra noob til pro). Etter å ha fullført dette kan man faktisk gå i gang med å lage sine egne modeller, og til og med filmer. Spill vil jeg tro er mer vanskelig hvis man ikke har med seg et par kamerater til å hjelpe seg.

Nærmest samtlige gode animatører har startet tidlig, så hvis du er mellom 13 og 20 år er det en god idé å starte nå. Det viktige er å være engasjert og ikke gi opp; animasjon er hardt, men morsomt, arbeid. Programmet er tilgjengelig for alle plattformer, men man må ha Python installert.

Ingen kommentarer: