2008-06-15

To gode filmnettsteder

Det er ikke mange år siden folk som var glade i film gikk rundt og måtte spare på kritikeres anmeldelser, venners omtale og lignende for å få med seg hvilke filmer som var verdt å se. Det er heldigvis forandret (som mye annet) takket være verdensvevens inntog.

Jeg er en person som ser mye film; dette fordi jeg har en filmsamler i familien. Dette familiemedlemmet sa da jeg kjøpte en PlayStation 2 og skrøt av DVD "Det skal aldri en DVD inn i mitt hus". Noen få måneder hadde vi hyllene fulle av dem, og nå har vi over 2000 (ta det med ro; de har ikke kostet så mye som dere tror, enda de alle sammen er lovlige). Hvordan har vi turt å kjøpe alle disse; de kan jo være dårlige? Internet Movie Database, eller IMDb.com.

IMDb ble opprettet av en filmnerd i England på starten av nittitallet som et privat filmregister, der han la inn all informasjon om filmene han hadde sett (alle som er med, årstall, alternative titler osv.), og dette kom ut på nettet. I dag har han solgt rettighetene til Amazon.com, verdens største nettbutikk, men den bærer ikke mye preg av å være kommersiell. IMDb kan brukes som et komplett oppslagsverk om film (inneholder alle skuespillere, filmer, TV-serier (og episoder), alle videospill, alle feil, alle alternative titler med mer), men også som en kilde for hvor god kvalitet en film har, fra 1-10; vår tommelfingerregel er at filmer over 7 er verdt å se.

Dersom du skal utnytte IMDb for fullt må du ha konto hos dem; registrer deg gratis. Deretter kan du gi filmer karakterer og skrive anmeldelser. De har også en haug med gode lister; tidenes 250 beste filmer, tidenes 100 verste filmer (den norske Aune Sands "Dis - En historie om kjærlighet" ligger der) og tidenes 100 beste og 10 verste innenfor diverse sjangre. Kort sagt alt du vil vite. Heldigvis er det ikke mulighet for filmer til å jukse seg høyt opp på lista over beste filmer; de som gir flest stemmer og skriver flest anmeldelser teller mest. Totalt et svært bra nettsted. En ting som er verdt å merke seg er at dersom man skal få med seg alle de alternative titlene til en film (på alle språk) må du gå til akas.imdb.com.

Det er IMDbs beste og verste side at det er brukeravhengig; det kan være greit å ha noe fra "kvalifisert personell". Derfor har jeg siden RottenTomatoes.com, som jeg går til for å få en ekstra forsikring. Det som er forskjellen på RT og IMDb er at RT samler inn anmeldelser fra ekte anmeldere og bruker dem i stedet for.

RTs ratingsystem er ikke veldig avansert; hvis en anmeldelse er positiv telles det som en "Fresh"-stemme, og hvis den er negativ telles den som en "Rotten". Dersom 60 % eller mer av stemmene er "Fresh" blir den "Fresh", hvis det er mindre er den "Rotten". Dersom den er over 75 % kommer den inn som "Certified fresh", altså en du burde se. Per dags dato er det "Toy Story 2" som ligger best an.

Min favoritt er uten tvil IMDb, siden denne tar med alle filmer, men ofte kan resultatene være for gode på helt nye filmer og på nisjefilmer (asiatiske filmer har ofte litt for gode resultater), fordi det er fansen som stemmer (og svært gode stemmer). Her lønner det seg å bruke Rotten Tomatoes.

Til slutt oppfordrer jeg alle til å skaffe seg en konto hos IMDb og stemme for hver film dere har sett; det gjør ikke noe om dere ikke er perfekte. Uansett, ikke ødelegg systemet ved å stemme 10 på filmer som egentlig ikke fortjener det, men som har "for lav" karakter ifølge deg selv, og motsatt.

Ingen kommentarer: