2008-06-13

Opera Mini - mobilt internett tre ganger raskere

Foreløpig har ikke WAP blitt den suksessen man hadde håpet på da man lanserte det. WAP skulle nemlig erstatte aviser og internett for folk som var på farten da det ble lansert. De høye nedlastingsavgiftene og den lange innlastingstiden har nok satt en stopper for det... midlertidig. Operas mobile nettleser kan nemlig gjøre at du får tre ganger så mye for pengene, surfer tre ganger raskere og bruker WAP mye mer (og dermed blir et mer opplyst menneske.

Opera Mini er en nettleser som passer på nesten alle telefoner som kan kjøre Java (det gjør nærmest alle mobiler fra de siste fire årene, så det er et spesialtilfelle om du ikke kan bruke det). "Hva er det som gjør Opera Mini så mye bedre enn den nettleseren jeg har på mobilen?" er det naturlig å spørre seg. Det er egentlig en god grunn til det hele: Komprimering.

Når du skal laste inn en vanlig nettside til mobilen din gjennom standardnettleseren vil den laste inn hele nettsiden med all data den hadde trengt for å vise siden på en vanlig skjerm med en oppløsning mer enn ti ganger høyere enn den du har på mobilen din, altså masse unødvendig informasjon. Problemet er at nettleseren ikke kan skille mellom overflødig og nødvendig informasjon fra nettsiden, og den blir nødt til å laste ned masse du ikke trenger. Dette leder til at du må vente lenge på og betale mer for informasjon du aldri vil trenge. På noen sider vil du som mobilbruker heller ikke en gang få servert den ordentlige nettsiden, men en spesialversjon laget for mobiler; disse er aldri bedre enn de originale nettsidene. Derfor er standardnettlesere dårlige.

Måten Opera løser disse problemene på er at de lar nettsiden passere gjennom Operas servere først. Disse står i kjelleren under Operas kontorer i Oslo, og her blir all nettsideinfo komprimert til en tredjedel av størrelsen før den sendes til mobilen din. Denne prosessen tar sted idet du sender adresse, og på denne måten får du alltid oppdatert informasjon (som er viktig på nyhetssider), og ikke gammel og ferdiglaget informasjon. I tillegg vil du få servert de nettsidene slik du ville på en vanlig datamaskin med en vanlig utgave av Opera. En svært smart løsning, altså.

I tillegg har Opera Mini flere funksjoner enn en vanlig mobil nettleser. Den har muligheten for "Speed Dial" (en av Operas beste funksjoner, som også finnes i nettsuiten deres; du gir nettsteder med bokmerke et spesifikt tall, og dersom du velger dette tallet når du starter opp eller taster dette tallet i adressefeltet noen gang, vil du gå direkte til denne siden). I tillegg har du nå muligheten for å synkronisere bokmerkene dine mellom Opera på datamaskinene dine og mobiltelefonen din ved hjelp av den nye tjenesten Opera Link (der man lager seg en konto hos Opera, en lite avansert prosess). Denne symbiosen gjør den mobile nettleseren og nettsuiten til et perfekt par.

Ved å gå til operamini.com med en mobiltelefon kan du laste den ned, og deretter kan du kassere den innebygde nettleseren. Det hele er selvforklarende.

Programmet er selvsagt gratis, men du må betale vanlige takster for dataen du mottar (sjekk med din mobilleverandør). Jeg anbefaler dere ikke å bruke dette som en erstatning for vanlige nettlesere når de er tilgjengelige, men heller som tjeneste når dere er på farten. Hvis dere trenger å få med dere de siste nyhetene når dere er uten tilgang til en datamaskin, for eksempel. Uansett er det et must for alle moderne mobiltelefoneiere. I tillegg er det norskprodusert, applaus til Opera Software.

2 kommentarer:

Johan sa...

Veldig godt innlegg. Jeg bruker Opera Mini selv og er svært fornøyd. Programmet gjør at du faktisk bruker WAP i det hele tatt. For å få litt oversikt over kostnadene, har jeg sjekket litt rundt. Med abonnement fra Telenor koster det 12.50kr for å laste ned 1Mb. En vanlig side i Opera Mini er på 25Kb. Ved litt regning kommer man frem til at det koster 30øre å se på en side, altså omtrent det samme som å sende en SMS.

Eirik sa...

Takker. For oss som har en gammel Nokia fra gode gamle 2004 såvidt med kapasitet til å ta bilder har et program som Opera Mini liten betydning, men det er hendig for dere med nye mobiler :P