2008-06-18

Bruk begge kjernene til oppstart

OPPDATERING: På 2008-08-06 ble dette erklært for en myte av Lifehacker. Artikkelen ligger nå kun ute av nostalgiske grunner.

De siste årene har datamaskinene fått to kjerner i prosessoren. For de som ikke helt er klar over hva en prosessor er; det er den viktigste biten i maskinen som gjør all regningen i bunnen, selve den tenkende biten. De nyeste prosessorene har to kjerner, det vil si at den kan tenke to tanker samtidig. Eller, det er noen enda nyere som har fire kjerner, men de er fortsatt litt for dyre.

"Uansett, hvorfor trenger vi flere kjerner; datamaskiner har gjort flere ting samtidig lenge?" Siden 1995 har Windows virkelig klart å "multitaske"; gjøre flere ting på en gang. Problemet med denne måten å kjøre programmer på er at det konstant må byttes mellom de mange prosessene, og da går kraft tapt. For å illustrere det vil jeg få dere til å tenke på to rom med to lyspærer. Inni hvert av rommene sitter det en person og vil lese, men du kan bare få en av pærene til å lyse på en gang ved å skru en bryter til å gå inn på enten den ene eller den andre kretsen. Dersom de begge skal få leselys er du nødt til å skru bryteren frem og tilbake hele tiden, men dette er jo ikke det mest effektive; leserne blir ukonsentrerte når de må lese slik stykkevis.

Tenk deg nå at du har mulighet for å dele strømmen på de to lyspærene, så de lyser svakere, men fortsatt kan leses i. Slik er det med en tokjerners prosessor; den deler kraften mellom programmene i stedet for å bytte mellom dem konstant og tape kraft på det. Man har funnet ut at menneskehjernen også virker på denne måten; kvinner kan tenke to tanker på en gang mens menn kun kan tenke én (ifølge forskning går denne som oftest med til å tenke på kvinner, ironisk nok). Derfor kan det være greit å bruke begge kjernene til mange ting; en av de nyttigste er for å få raskere oppstart av Windows.

Først må du forsikre deg om at du har to kjerner i prosessoren din. Hvis du er pro vet du det allerede, hvis du er noob kan du se på etiketten med enten Intel eller AMD på på datamaskinen din. Dersom det står noe sånt som "dual core", "core 2 duo", "centrino duo", "core duo" eller "core 2" er det en tokjerner; stort sett hva som helst som har med tallet to å gjøre. Dersom du har firekjerner er du mest sannsynlig pro, men jeg forklarer for sikkerhets skyld; det står noe sånt som "quad" der. De elevene som går på Sandvika VGS (min skole) har alle sammen to kjerner.

For å bruke begge kjernene til oppstart må du først gå inn i msconfig (trykk "Kjør" og tast inn "msconfig"). Deretter går du over på "Boot.ini"-fanen og krysser av i boksen "/SOS", og deretter trykker du på "Avanserte alternativer". Der vil du se en boks der det står "/NUMPROC" (som står for "number of processors") og denne setter du til "2". Deretter trykker du "OK" på alt og går helt ut og starter opp på nytt igjen.

Når du starter opp fra nå av vil du ikke lenger se det vanlige Microsoft-flagget, men heller litt tekst som kommer over skjermen. Dette gjør ingenting; alt er som normalt bortsett fra flagget. Du vil merke en liten fartsøkning når du starter opp. Du logger inn som vanlig, og idet du starter opp vil du få beskjed om at du har "tuklet" med systemkonfigurasjon. Dersom alt funker som normalt (hvis du ikke har gjort noe galt med noe annet funker det) kan du krysse av for "Ikke vis systemkonfigurasjon når jeg starter datamaskinen", og du vil slippe å få dette opp hver gang du starter. Nyt raskere oppstart!

Ingen kommentarer: