2008-06-15

Hvordan løse Rubiks kube

Her er et tips som ikke har så mye med data å gjøre, men det er på internett og handler om noe nerdete; med meg selv som dommer sier jeg at det er innenfor.

Alle har et forhold til Rubiks kube; en irriterende tingest fra åttitallet som kun er til for å fikses for så å bli ødelagt igjen, i likhet med andre fantastiske oppfinnelser som puslespillet og modellflyet; en garantert salgssuksess.

Jeg tviler på at de fleste av kubene har blitt løst etter at de kom hjem fra butikken; på ren antakelse tror jeg at kun én av femti kuber har følt seg hele igjen. I dag ligger nok de fleste bortgjemt i en skuff på et tidligere gutterom og gråter for seg selv fordi de er stygge og vanskelige å ha å gjøre med.

Hva er vitsen med å løse den? Dersom du er flink kan du løse den med andre tilstede og imponere dem mer enn du tror. De som vokste opp på nittitallet og så på det kortlivede "Guiness' rekord-TV" på TV3 kan huske mannen som løste tre kuber i blinde, og denne hendelsen fikk meg og mange andre under ti år til å måpe. Dette sier bare hvor stor makt du har over skjøre barnesinn dersom du kan løse den kuben (men du har kanskje ikke like stor gjennomslagskraft hos dine jevnaldrende...).

Uansett, Lars Petrus' side om løsningen er en svært god manual, laget av Sverigesmester i "speed-cubing" (hans personlige rekord er 13 sekunder), og den forteller deg om hvordan du skal løse den gjennom sju trinn. Løsningsmetoden avviker fra den man først tenker på (men som ikke er den raskeste), hvor man løser den lag for lag; her bygger man ut fra et hjørne. Dette er den raskeste og enkleste metoden man kjenner til.

Så finn fram kuben fra skuffen, og ikke juks ved å pelle av klistrelappene. Dersom du gjør det noen ganger kommer du til å klare det utenat og kan til slutt bruke det som et partytriks. Bare tenk på alle damene denne typen drar på fest når han løser kuben på 20 sekunder med én hånd. Dere kan bli som han, unger!

Oppdatering: Under en time etter at jeg hadde skrevet ferdig innlegget så forfatterens egen kube (som ikke har vært løst før) slik ut. Det er altså ikke verre.

Ingen kommentarer: