2008-06-08

Sett et hovedpassord i Firefox

Det er greit å gå rundt og slippe å huske på hvert bidige passord du har på forskjellige sider. Jeg vil tippe at de fleste leserne har over ti sider de må skrive inn passord på; eller, som de har lagret passord for i nettleseren sin (og dere bruker jo Firefox, ikke sant?).

Uansett, hvis du bruker passordlagring blir jo faktisk passordene dine lagret et sted; de er ikke beskyttet på en magisk måte slik at nettleseren din kan hente dem fram og ingen andre. Faktisk ligger de ukryptert og klare for at hvem som helst skal kunne se dem(!).

Her kan dere se hvor lett det er å få tilgang til ukrypterte passord (altså hvis du ikke bruker hovedpassord):

(1) Først trykker du Verktøy > Innstillinger(2) Du går til fanen Sikkerhet.(3) Deretter trykker du Lagrede passord og velger Vis passord nederst i høyre hjørne. Voila; alt folk trenger for å ødelegge hele det digitale livet ditt.Nå som jeg har vist dere dette vil jeg bare minne dere på; jeg oppfordrer ingen til å bruke dette mot stakkars ukyndige mennesker som ikke har fått tilstrekkelig informasjon om hvordan man skal sikre seg.

Uansett, det du må gjøre er å sette et hovedpassord. Følg trinn 1 og 2 i forrige instruksjon, og deretter krysser du av for Bruk et hovedpassord. Så blir du bedt om å skrive inn et hovedpassord. I den versjonen av Firefox jeg bruker (Firefox 3 RC2) blir passordkvaliteten din målt etter hvor god den er. Her bør du helst skrive et passord som er en blanding av bokstaver (både store og små) og tall, i en helt tilfeldig rekkefølge, dersom du skal nå toppen (men det gjør ikke noe å skrive leetspeak, og for eksempel skrive ordet Firefox som f1R3f0X, siden dette vil være ganske vanskelig å gjette for alle mennesker så lenge du ikke følger noe fast mønster når du skriver).

Når du så har skrevet inn passordet er du beskyttet. Fra nå av vil du bli spurt om passordet én gang hver gang du starter Firefox, i tillegg til når du har lyst til å se passordene dine. Dette kan være irriterende, men det er enormt viktig å ha et hovedpassord; i alle fall dersom du står i fare for at noen andre skal se på PC-en din.

Ingen kommentarer: