2008-05-01

Frie alternativer

Før var det å laste ned programvare fra nettet en tidkrevende prosess. På grunn av at folk hadde modem med 28 kilobit i sekundet (det er rundt 3,5 kilobyte i sekundet) var det praktisk talt utenkelig at man en dag skulle kunne laste ned programmer og bruke disse. Derfor kjøpte man programmer på CD-er, og gratis programvare var ikke særlig populært på grunn av at det var vanskelig å få ut til folk. I dag har man muligheten til å laste ned programmer, både lovlig og ulovlig. Dessverre er det mange som velger den siste.

OK, kanskje sjansene er små for å bli tatt, men er det egentlig vits i å ta risken med å laste ned ulovlig programvare dersom man har gratis som er like bra? Problemet for de fleste er at de aldri får høre om det som er gratis. For eksempel har alle hørt om Photoshop, men hva med GIMP eller Paint.NET som er like gode for folk flest?

Jeg fikk her om dagen, via ITavisen (en side jeg har begynt å sjekke jevnlig), et tips om OSalt.com, som står for Open Source Alternative. Siden er enkel å forstå, har du lyst på et program som koster penger, kan du skrive inn navnet og få servert en liste med gratisalternativer som kan dekke dine behov like bra.

Siden skal være enkel å bruke, men det er viktig å se etter at du har et operativsystem som passer. For eksempel er det svært fristende å laste ned den lekre MSN-erstatningen Adium, men denne er dessverre kun for Mac... se etter under programtitlen om navnet på operativsystemet ditt er strøket over.

Og har du noen spørsmål, eller vil bare si at du har lest bloggposten? Skriv det inn i kommentarfeltet, og motivér meg!

4 kommentarer:

Ingunn sa...

Ikke gi opp - mange er altfor slappe med å legge igjen kommentarer. Men flere enn du tror leser nok dette. Du fører vel statistikk? Det kan være motiverende det også.

Ingunn sa...

Jeg glemte helt å takke for tipsene!

Eirik sa...

Jaja, du er nå i alle fall fast kommentator. Hva blir det til med kurset om oppstart/Norman?

Ingunn sa...

Hehe, kanskje ikke den mest interessante kommentatoren ;)Vedr kurset: Kom og snakk med meg på mandag i studietiden, så gjør vi en avtale hvis du vil.