2008-04-27

Ubuntu 8.04 installert


Her om dagen installerte jeg Ubuntu. Ubuntu er et gratis alternativ til Windows, og er etter min mening mye bedre.

Ubuntu er nemlig basert på Linux, som er verdens mest effektive operativsystem. I motsetning til Windows, som har 144 000 virus, har Linux ingen virus som har gjort stor skade. Det er gratis og open source. Hadde vi brukt Linux i stedet for Windows, hadde vi spart 2000 kroner hver gang vi kjøper en datamaskin, og i tillegg ville datamaskinen vart lengre og vært raskere.

Så her kommer en guide til hvordan du kan prøve Ubuntu med Live CD. Dette betyr, du kan kjøre operativsystemet fra en CD og prøve det akkurat som det er uten å gjøre noen skade på PC-en din. I tillegg kan du bruke samme CD til å installere Ubuntu, enten gjennom Windows eller som hovedoperativsystem.

Jeg gikk inn på www.ubuntu.com for å laste ned .iso-en (en iso er et CD-bilde du må brenne til en CD). Jeg valgte å laste ned med en torrent-fil, men den enkleste metoden er å gå inn på denne nedlastingssiden og velge å laste ned fra Studentersamfundet i Trondheim. Deretter vil det ta rundt en time, og så er du klar. Brenn CD-en med Free Create-Burn ISO.

Nå kan du prøve ut Ubuntu, uten å gjøre noe farlig med datamaskinen i det hele tatt. Bare restart PC-en med CD-en i spilleren, og du vil bli tatt til en meny med valg for hvordan du kan starte Ubuntu. Velg det øverste alternativet. Deretter vil du bli tatt til skrivebordet i løpet av kort tid for å prøve ut.

Ubuntu har alt man forventer av en PC og mer til. Mozilla Firefox kommer ferdiginstallert, og Pidgin er et program som erstatter MSN. Du får også med programmer som erstatter Photoshop, Windows Media Player og alt slikt. Å installere programmer på Ubuntu er så lett at et barn kunne klart det, for man har en meny over mange tilgjengelige programmer som man velger fra, i stedet for å måtte lete rundt på nettet. Grunnen til at et slik system ikke finnes i Windows er at Microsoft ikke vil vise folk at det finnes gratis alternativer til programvare. Du kan jo bare tenke deg hvordan de sitter i saksa dersom folk plutselig gikk rundt og fant ut at det fantes ting som var gratis og bedre...

Jeg har valgt å installere operativsystemet ved siden av Windows, og bruker det ofte hvis jeg kun skal gjøre enkle dagligdagse ting. For det første slipper jeg at programmer henger seg opp, og generelt går alt mye raskere. Det er også greit hvis Windows en dag skulle bestemme seg for ikke å virke, for da er Ubuntu fortsatt intakt. Jeg kan til og med redde filene fra Windows. Ubuntu er enkelt, selv for nybegynnere, så prøv det i dag.

Hvis du er usikker på ett eller annet, har spørsmål eller rett og slett ikke har forstått en døyt, bare skriv inn i kommentarfeltet. Trenger noen hjelp i virkeligheten står jeg også til tjeneste.

I siste sekund
Akkurat idet jeg lanserte mitt blogginnlegg, kom IT-avisen med sin anmeldelse, som var særdeles positiv og mente at Ubuntu var bedre enn Windows.

2 kommentarer:

Johan sa...

En liten tilleggsopplysning:
I denne versjonen av Ubuntu kan man også installere operativsystemet i en mappe i Windows uten å gjøre noen partisjonering av disken i det hele tatt (hvis partisjonering skulle gå galt, vil du miste alt på disken). Dette er et fint alternativ til de som liker å være helt trygge.

Ellers et veldig fint innlegg. Jeg bruker selv Ubuntu så ofte jeg kan, men på skolen er det problemer med å koble til nettverket, og dette er jo litt irriterende.

Prøv Ubuntu og ikke stopp med en gang du ser at det er annerledes fra Windows!

Eirik sa...

Ja, bra at du kommer med tilleggsopplysninger. Jeg håper virkelig ikke det bare er oss nerder som tør å prøve dette.

Ubuntu er nemlig ikke noen kuriositet for folk med greie på PC, men noe alle har mulighet til å bruke og burde ha kjennskap til.

For øvrig er partisjonering som regel trygt, og går sjelden galt så lenge man lar PC-en være i ro med nok strøm i seg så lenge man holder på.

Forresten, Ingunn, hadde det vært en idé om du begynte å introdusere resten av lærerstaben og skolen for dette? Hadde vært nyttig om skolen kunne brukt dette som alternativ til Windows, for eksempel for de som har Mac som ellers må kjøpe en dyr lisens på Windows *grøss*.

(Jeg kan for øvrig ta det kurset med avinstallering av Norman ;) Når blir det?)