2008-05-11

CCleaner

OPPDATERING: På 2008-08-06 ble registerrensing, det halvparten av denne artikkelen handler om, erklært som myte av Lifehacker. Resten av artikkelen har en nytteverdi, men registerrensing skal man se bort ifra. Denne delen av artikkelen blir ikke fjernet grunnet historisk verdi.

Noe av det mange bekymrer seg for når det gjelder datamaskiner er å fylle opp disken, fordi de tror dette gjør datamaskinen tregere. Det er egentlig ikke dette som er hovedårsaken til at datamaskiner blir trege, men heller at man har mange midlertidige filer og at man har et urent register.

Midlertidige filer er informasjon som lagres etterhvert som du bruker programmer, men kan ta mye plass i lengden og et program tregere fordi det hele tiden må ta hensyn til gamle, unødvendige filer. Registeret er en slags samling i hjernen til Windows som forteller hvordan det skal kjøre programmer, og informasjonen lages i nøkler. Etterhvert som man installerer programmer kommer flere nøkler til, og ofte blir unødvendige nøkler liggende igjen når man avinstallerer programmer. Dette kan også gjøre PC-en din tregere. Derfor kan det være viktig å kvitte seg med midlertidige filer og fikse opp i registeret. Vi har altså et gratis program som kan gjøre begge deler, og det heter CCleaner (tidligere kjent som CrapCleaner).

Programmet er lett å installere og kan settes til å bruke norsk. Menyen "Rense" er for å fjerne midlertidige filer. Her er ikke alle boksene sjekket av når man starter, og jeg anbefaler å krysse av alle, siden du ikke vil miste noe viktig. Deretter vil den finne alt rot (tar rundt 1-3 minutter) og så kan du rydde opp. På nesten alle jeg har gjort dette hos har det vært over en gigabyte (GB) (som er 1024 megabyte (MB)) med overflødig data, som betyr at du kan frigjøre mye plass også.

Så kommer registerrensingen. Her må jeg få lov til å legge vekt på to ting; for det første er registerrensing svært viktig, og for det andre er det like viktig å ta backup av registret når programmet spør. Jeg har renset registre mange ganger, men én gang hadde jeg bruk for backupen. Greiere å være føre var på dette, fordi man kan hindre PC-en i å virke riktig dersom man fjerner ting som er viktige (det er liten sjanse for å ødelegge noe, så ikke bli redd for å ta i bruk programmet). Å fikse registret er ganske likt den forrige, huk av for alt og kjør et søk. Velg deretter å rense alt, og ta backup. Programmet vil så begynne å mase for hver bidige ting. Velg "Ja til alt", og alt vil gå automatisk. Skulle noe gå galt, altså systemet advarer deg om at du mangler noen nøkler eller du merker at det ikke fungerer skikkelig, så høyreklikker du på backupfilen og velger "Merge". Noe som kan være interessant er at det kun er fire prosent av alle Windows-installasjoner som ikke har noen registerfeil.

Med PC-er fungerer det som mamma sier; rydd rommet ditt. Mens datamaskinen din holder på med sitt er det kanskje en idé å gjøre det samme selv? Et lite hverdagstips fra meg: Leste nettopp at man blir ganske mye mer effektiv av å ha det ryddig rundt arbeidsområdet sitt (ikke noen overraskelse), altså gjelder det å holde pulten ren og ha system på alt. Legg tilbake alt du ikke har noen konkrete planer for at du skal bruke senere.

2 kommentarer:

Johan sa...

Bra som alltid, men er det noen lenke til stedet man laster ned? Ikke noe stort problem å google det, men det er kjekt med en lenke.

Eirik sa...

Sorry, glemte linken, men det skal ligge inne nå.