2008-05-30

Unngå spam

De fleste begynner en eller annen gang i løpet av livet å få spam. Spam er slik mail du ikke ønsker å få og som du heller ikke har gått med på at du skal få. Jeg får slike hver eneste dag, og de kommer som oftest fra en med et veldig engelskklingende navn, men veldig dårlig gramatikk. Disse vil selge meg (1) piller som skal forstørre utstyret mitt, (2) vanlig viagra eller (3) dyre ting veldig billig. Av og til får jeg også en fjerde type, disse er folk som vil gjøre meg rike i en fei ved at jeg skal gjøre dem en aldri så liten tjeneste (dra til Indonesia og utgi meg for å være en person eller sende dem penger slik at de har råd til å reise til en hemmelig bankboks og ta ut en formue som de skal gi meg 90 prosent av). Kort sagt vil de fleste gjøre meg tjenester som apellerer til veldig enkle følelser:
- Dårlig selvtillit
- Grådighet

Hvorfor får jeg slike mailer? Det er to måter jeg kan ha startet dette på:
- Jeg ga fra meg mailadressen min til noen folk over en nettside
- Jeg la ut mailadressen min på nettet slik at den ble plukket opp av en bot som tråler nettet etter folk å spamme.

For meg gjelder det siste. Dette kan man gjøre noe med, og det er enkelt; hver gang du skal legge ut mailadressen din, skriv den ikke med alfakrøll mellom første og andre del, og dropp punktumet i domenenavnet. Altså ikke skriv "example@example.com" men "example [at] example [dot] com" dersom du skal poste navnet ditt på nettet. På denne måten forvirrer du botene som søker etter mailadresser gjennom søkemotorer. En ting som er viktig er å variere; dersom alle begynner å skrive bare [at] og [dot] vil botene begynne å søke etter disse i stedet for "@" og "." Bruk en ny variasjon hver gang, og bruk gjerne nordiske bokstaver som æ, ø og å.

Den første er også ganske lett. Hemmeligheten er at du ikke skal gi fra deg mailadressen til sider du mener er mistenkelige (eller som du rett og slett irriterer deg over, som for eksempel Facebook). Det finnes noen nettsider som tilbyr midlertidige mailadresser, og min favoritt er guerillamail. Denne lager en mailadresse som varer i femten minutter, og da har du tid til å registrere deg og motta en bekreftelsesmail. Deretter vil du aldri være plaget mer.

Jeg har også tatt et tredje initiativ, som man kan se nederst i sidestolpen. Der står det "Dø, spamboter!" og under er det en bildelenke til en side. Denne siden inneholder 100 tilfeldig genererte epostadresser. Hver gang en spambot går inn på en slik side, vil den få 100 bullshitadresser, og dersom det er mange nok linker til slike sider vil vi ganske snart fylle opp registrene til spambotene, og på den måten sinke dem i sitt arbeid. Dersom det blir mange nok tilfeldige adresser, vil spammerene gi opp til slutt. Alle som har en nettside burde linke dit for å stoppe et av de største problemene på hele internett.

Ingen kommentarer: