2008-05-15

TinyURL

Alle har en eller annen gang hatt en form for sykt lange webadresser (URL) som de skal sette kopiere inn i noe som skal leses. Det er ikke særlig lesbart med noe som er blått og fyller tre linjer. Som oftest har disse med søkemotorer på steder som Google, Google Maps, QXL og lignende å gjøre, men kan også komme fra nettsider som har veldig mye informasjon.

TinyURL
er egentlig ganske enkelt: Forkort lange URL til enkle små saker som ikke tar mer enn noen og tjue tastetrykk å skrive, og tar liten plass når man kopierer dem.

For eksempel kan en ganske lang adresse, som dette søket i Gule Sider etter Drammensveien 11 (det ser slik ut: http://www.gulesider.no/gs/categoryList.c?drill=fxmunicipality%3AOslo%7C&showAllGeo=2&offset=0&q=drammensveien+11&x=33&y=15)
bli til dette: http://tinyurl.com/6ychfl. Adressen til denne bloggen i TinyURL er http://tinyurl.com/5ssgp2.

Bare tenk på hvor nyttig dette er når man for eksempel skal skrive inn sider i forum uten å bruke en halv kilometer med skjermplass, eller hvis du som jeg skal skrive inn lange sider direkte i en blogg. Jeg har også brukt dette på mine kildehenvisninger i skoleoppgaver, og jeg antar at en sensor på en masteroppgave (der det hele tiden er kildehenvisninger i teksten) kommer til å bli takknemlig for sånne korte henvisninger.

Såklart har noen (ganske dårlige) humorister kommer på banen og laget GiganticURL, som lager et utrolig langt URL av selv den korteste adresse. Foreløpig er det kun litt over 4000 URLer laget på dette, mot noen og søtti millioner på TinyURL.

Shorten that lengthy URL!

Ingen kommentarer: