2008-08-08

Microsoft tipser om Vista-tweaking

Windows Vista har fått mye hard kritikk og har ikke akkurat klart å etablere seg (og som Mojave-eksperimentet nylig viste har kanskje ikke denne kritikken særlig betydning for de som ikke er dataeksperter og gamere). Mange har hørt tips om hvordan de skal få fart på Vista, men nå har Microsoft utgitt en offisiell manual til hvordan man skal få fart på systemet, som kan være til hjelp dersom man er frustrert over hvordan systemet kjører.

Manualen kan være grei dersom man er en terningkast tre-bruker av datamaskiner - du vet hva du driver med når du sitter foran datamaskinen, men vet ikke hva defragmentering og msconfig er. Den inneholder ikke så veldig mye nytt for de fleste, og de fleste tipsene er i gata "defragmenter for å få raskere harddisk" og "skru av pynt". Det mest nyttige tipset er kanskje det om ReadyBoost-teknologi, der man plugger inn en USB-minnepinne som skal ta over for disk-cachen (et område der datamaskinen skriver informasjon som det ikke er plass til i RAM). Minnepinnen bruker flash-minne, som er raskere enn vanlige disker med plater, og dermed kan man spare litt ressurser dersom man har lite RAM.

Dette er fortsatt ikke nok til å redde Vista; det er ikke tvil om at det er operativsystemet kjører saktere enn både Linux og Mac OS X på tilsvarende hardware, og dersom du er lei av at Vista kjører sakte er det beste tipset jeg har å gå over til Ubuntu, som kjører på 256 MB RAM (1/4 av det Vista krever), og i tillegg ikke forvitrer etterhvert.

Ingen kommentarer: