2008-08-19

Bruk Dvorak-tastatur

Illustrasjon: DSC06695 av acme fra Flickr

Gårsdagen var startskuddet for mange skoler i landet vårt. Svært mange elever bruker datamaskin i forbindelse med skolen, og dermed blir det mye trykking på tastaturet. Problemet de fleste har er at de ikke kan touch og synes dette er vanskelig å lære. Dette er synd, siden det å skrive raskt er en viktig egenskap og sparer deg mye tid. Problemene forbundet med å lære seg touch har med måten tastaturet vårt - Qwerty - er utformet på; det er vanskelig å lære seg å skrive på fordi det ble laget for å være slik. Jeg vet det høres ut som en myte, men det er sannheten.

Da skrivemaskinen ble oppfunnet hang maskinen seg opp når folk skrev for raskt. Derfor ble oppfinneren nødt til å flytte de mest brukte tastene langt fra hverandre, og på den måten redusere problemet. Senere ble skrivemaskinene forbedret, og man trengte ikke lenger dette tastaturet. Uansett, skrivemaskinprodusentene mente at det ikke var nødvendig for dem å forbedre tastaturene. Man kan tenke seg mange økonomiske grunner til det:
- Dersom sekretærer og andre som brukte skrivemaskinene deres begynte å skrive raskere ville det ikke være like stort behov for dem, og dermed ikke like stort behov for å kjøpe nye skrivemaskiner.
- Dersom folk skrev raskere enn før måtte man investere flere penger i utvikling for å hindre at de som skrev aller raskest fikk skrivemaskinen til å henge seg opp.

Uansett, i 1932 ble et nytt tastatur lansert av den amerikanske professor August Dvorak. Dette var - i motsetning til Qwerty - laget for å være enkelt, raskt og behagelig å skrive på. Dessverre opplevde han ikke særlig stor suksess i løpet av livet sitt på grunn av at skrivemaskinprodusentene ikke var villige til å satse på tastaturet hans - i tillegg til at folk flest var for late til å bytte. Dette med unntak av Barbara Blackburn, som har verdensrekorden i skrivehastighet (155 ord i minuttet, satt på åttitallet med en Dvorak-skrivemaskin), men dessverre døde tidligere i år (hun var en gammel dame).

Grunnen til at Dvorak er så mye bedre enn QWERTY er at de mest brukte tastene ligger på den midterste linjen på tastaturet (ASDF...), og vokalene og konsonantene ligger på hver sin side. På den måten slipper du å flytte fingrene dine så mye vekk fra der de hviler, og du skriver mye med annenhver hånd, som gjør at du skriver raskere. Faktisk befinner 70 % av alle tastetrykk seg på midten med Dvorak, og kun 30 % på Qwerty. Hvis du ikke tror meg kan du selv teste med en selvvalgt tekst, som for eksempel denne artikkelen her, på Jon A. Maxwells "Keyboard Compare Applet for Dvorak and Qwerty keyboards".

Jeg snakker ut fra personlig erfaring her: Å bytte til Dvorak er en virkelig tidsbesparer, og dette er en skikkelig lifehack (det vil si en smart måte å spare tid på). Før jeg kunne skrive på Dvorak skrev jeg med rundt 40 ord i minuttet. Jeg husker også hvordan jeg ga opp touch-trening åtte ganger, så jeg har egentlig ikke noe spesielt talent. Nå skriver jeg dog med åtti ord i minuttet, det vil si at jeg får skrevet dobbelt så mye på tentamen som før. I tillegg får jeg konsentrert meg langt mer om det jeg skriver heller enn hvordan jeg skriver. Hvis du har tenkt til å gjøre det bra på skolen til dette året er mitt tips å begynne med Dvorak.

Du får lastet ned og installert det norske oppsettet fra Doomtech, du kan øve på touch på Sense-lang (her får du kun den engelske utgaven, men den er nærmest identisk den norske, og jeg hadde ingen problemer med den) og du kan lese mer om tastaturet i DVzine, en fantastisk tegneserie som går mer i detaljene enn jeg gjør.

Har noen av dere byttet til Dvorak, vurdert å bytte, eller har dere noen spørsmål angående å skrive touch med eller uten Dvorak? Jeg svarer på spørsmål i kommentarfeltet.

8 kommentarer:

Johan sa...

Jeg skriver med dvorak som jeg faktisk ble overbevist av Eirik om å bruke. Jeg er ingen særlig rask typer, men jeg skriver hvertfall mye raskere nå enn før. En stor fordel med det er at du aldri ser på tastaturet i det hele tatt. Dette bruker jeg mye i timene på skolen når jeg skriver ned det som står på tavla. Da ser jeg bare på tavla og følger med mens jeg skriver, og trenger derfor ikke å bruke så mye tid på å se frem og tilbake på tavla og tastaturet.

Eirik sa...

Tro meg, masing hjelper. Jeg fikk han også til å bruke Ubuntu, og nå er han ivrigere på det enn meg :P

patchie sa...

hei...jeg har tenkt å prøve ut dvorak..høres jo helt utrolig ut at vi ikke har gått over til dvorak når pc'en ble utformet..

jeg leste at du skrev: "...du kan øve på touch på Sense-lang (her får du kun den engelske utgaven, men den er nærmest identisk den norske, og jeg hadde ingen problemer med den)..."

hvis du går inn på lenken din..og scroller nedover så finner du "norwegian" i venstre menyfelt....der kan du øve på norsk dvorak:)

Eirik sa...

Nei, fantastisk så oppvakte lesere jeg har :)

Jeg kontaktet folkene bak siden for en stund siden og foreslo at de skulle legge inn Norsk Dvorak, men de svarte at deres standardlayout ikke hadde lagt inn plassen for tasten for "Ø" (eller "<" på QWERTY), og derfor ville det bli problematisk å gjøre det. Nå har det tydeligvis blitt bedre.

Ja, det er utrolig at vi ikke begynte med Dvorak fra første stund, men heldigvis blir det stadig flere som prøver det ut, og dermed bedrer forholdene for en overgang seg. Lykke til; om en måneds tid skriver du som en Gud.

Anonym sa...

Har akkurat byttet.
Katastrofe!
Hvor lang tid trenger jeg på å lære det?

Eirik sa...

Det tok meg rundt tre uker, men jeg skrev samtidig på QWERTY. I dag møtte jeg tilfeldigvis også en annen som bruker Dvorak, og han hadde også tatt rundt tre uker på det. Dersom du bruker det på fulltid og har litt tålmodighet, tror jeg at du kan ro det i land på drøyt en uke. Uansett er det ikke noe å bekymre seg over; forskningen som ble utført av den amerikanske marinen på 40-tallet viser at man tar igjen den "tapte" tiden på 10 dager på grunn av økt skrivehastighet.

Det er ingen katastrofe :-) Å bytte til Dvorak var starten på min virkelig store interesse for å forbedre saker, og jeg tipper du vil oppleve noe lignende.

Anonym sa...

thx :)
Regner vel med litt "Let Finn Trykk" i begynnelsen...
Bra side btw!

Martine sa...

Svar på innlegget ditt på bloggen min: Ja, måtte jo linke til siden din. Sto jo så mye fornuftig info der! :D

Takk for inspirasjon også, både i det du har skrevet fra før, og det du skriver på bloggen min. Jeg vil virkelig prøve. Men det er litt problemer i arbeidet jeg har, siden jeg skrivetolker med en kollega som etter all sannsynlighet ikke bruker DVORAK. Og vi bruker samme maskin, og bytter på sekundet. Men, jeg kan jo alltids øve på egenhånd uansett. Har i hvert fall lasta ned oppsettet til macen min :)