2008-08-11

KeePass - sikker lagring av passord

Før Internett kom var passord en raritet som kun forskere, hemmelige agenter og gutteklubber med for lite å gjøre hadde. Deretter kom nettverk, profiler og piratnedlasting, som førte til at man trengte mer beskyttelse. Folk trengte passord på Hotmailen og ruteren sin for at ikke uvedkommende skulle få tak i den, og de som lagde programvare trengte nøkler til programvaren sin for at ikke folk skulle piratkopiere som en gjeng griske kinesere. Passord ble allemannseie.

Å ha alle passordene samlet på ett sted er verdt bryet med å lage en database. Da tenker jeg ikke på at du skal lage en fil kalt "pw.txt", som en venn av meg gjorde, fylt med alle passordene dine - pluss andre som du husker. Du må bruke st sikkert program, og mitt tips er KeePass. Det er et program som tar vare på alle passordene dine (kryptert) i en database som er låst med ett hovedpassord og/eller en fil. Det kan også brukes til å generere sikre passord, og dermed beskytte kontoene dine. Det er også open source, så det er mange tillegg; ett av dem gjør at du kan laste opp og synkronisere databasen mellom datamaskiner.

Viktigst av alt: husk å ta backup av databasen din, og nøkkelfilen dersom du har en slik. Det kan bli et mareritt å miste alle passordene på denne måten.

Hovedversjonen av KeePass er laget for Windows, men det finnes også en port til Linux og Mac OS X kalt KeePassX. Den kan lastes ned fra prosjektsiden eller via Synaptic programpakkebehandler i Ubuntu.

Ingen kommentarer: