2008-04-01

Adblock Plus


I en tidligere post anbefalte jeg Mozilla Firefox på grunn av sine utvidelser, men jeg tok meg ikke bryet med å faktisk si så veldig mye om de diverse utvidelsene. Vel, her er en av de nyttigste.

Hvem har ikke irritert seg over den endeløse strømmen av reklamer du får på nettet? OK, heldigvis har de fleste browserene nå klart å blokkere de irriterende sprettoppreklamene som konstant fylte skjermer verden over for noen år siden, men vi har enda ikke helt klart å bli kvitt de mange bildereklamene som er inne på sidene mine.

For noen år siden introduserte Opera innholdsblokkering (slik de gjorde med faner og sprettoppblokkering), som gjorde at man kunne fjerne bilder og animasjoner fra en side. Et veldig bra verktøy, men med den feilen at man selv må blokkere alt (altså, man må selv velge ut hvilke bilder som skal vekk hver gang). På denne måten må man ta seg tid hver gang. Heldigvis har nerdene som lager Firefoxutvidelser tatt over der Opera slapp.

Adblock Plus er et filter som automatisk skiller ut alle reklamene i en nettside og lar være å laste dem inn. På denne måten slipper man de irriterende, blinkende utropene og øker innlastingstiden samtidig. Dette gjør den ved å abonnere på en kilde til reklame, som du velger første gang du starter Firefox etter installasjonen. Jeg har bare valgt den første, helt uten noen særlig grunn. Programmet blokkerer ut 95% av alle bildereklamer, og man kan også fjerne Flash-reklamer med et trykk på en "blokker"-knapp (disse filtreres dessverre ikke ut automatisk).

For å teste det hele har jeg her tatt to skjermdump av VG.no, den første uten og den andre med Adblock skrudd på.

Dessverre er det viktig å huske at reklame er med på å finansiere sider, og mange sider vil ha vanskeligheter med å klare seg uten inntektene fra reklamene. Derfor: Er det en side du elsker, skru av Adblocken på den (trykk oppe ved oktagonsymbolet og velg "deaktiver for [url]"). Jeg mener dette i og for seg er en oppfordring til sidene om å ta i bruk mindre prangende midler i reklamene sine enn bilder. Googles tekstreklamer er et forbilde.

4 kommentarer:

Ellisiv sa...

Hei Eirik !! så bra blogg, jeg er offesielt imponert hehe . fikk mange tips her altså

Eirik sa...

takker ;) følg med i fremtiden, har lovt meg selv at jeg skal oppdatere den minst én gang i uken.

Vegard "The King of Bloggers" Nymoen sa...

du er sjef, du er sjef, du er sjef=D har du noen tips til noen bra virusprogrammer a?

Eirik sa...

Jeg skriver faktisk på et innlegg om AVG free edition nå, som er et bra antivirusprogram. Skal prøve å publisere det i kveld. BTW, takker for komplimentene :)