2008-04-09

Picasa

Utifra hva man kan se på Facebook, tar de fleste flere bilder i løpet av ett år enn de fleste i tidligere generasjoner gjorde på hele livet sitt. Takket være digitale fotografier har vi muligheten til å ta så mange bilder vi vil, og vi kan samtidig gjøre så mye vi vil med bildene etterpå. Ting som før kunne ta en hel dag å gjøre med et bilde, tar nå rundt ti minutter. Jeg snakker såklart om digital korrigering av bilder. Og hva med å sette inn bilder i album? Jeg har minner av foreldrene mine som la oss tidlig fordi de skulle sette inn bilder i fotoalbum flere ganger da jeg vokste opp.

Picasa er et digitalt fotoalbum med muligheter for å gjøre mye med et bilde, alt fra røde øyne til fargetemperatur. Som masse annet jeg liker, er Picasa ett av Googles programmer. Det som skiller Picasa fra alle andre programmer er indekseringen. Picasa søker nemlig hele tiden etter nye bilder på disken din, og dermed har du en komplett katalog over alle bilder. Skulle det være nødvendig å ignorere en mappe, kan man stille inn på dette.

Når det gjelder bilderedigering, er Picasa veldig enkelt for amatørbrukeren (det er ikke noe Photoshop). Den enkleste teknikken er å trykke på "Jeg prøver lykken"/"I'm feeling lucky"-knappen, som gir veldig gode resultater. Jeg tror jeg har hatt ett tilfelle der bildet ble verre av det, og det er ut av flere hundre bilder. Funksjonen for å fjerne røde øyne er også særdeles god.

Picasa har også mange spennende funksjoner som er unike. Du kan for eksempel linke bildene til Google Earth, og legge inn en merkelapp for hvor bildene ble tatt (unødvendig, men kult), og man kan lage mange fancy kollasjer av bildene.

Alle bilder må gjennom Picasa før de på noen måte deles. Programmet er lett å bruke og selvforklarende, og er tilgjengelig for både Linux og Windows.

2 kommentarer:

Ingunn sa...

Dette er et utrolig nyttig program. Hva tror dere om at vi innstallerer det hos alle og kjører et lite kurs i bildebehandling? Jeg kan litt om det.

Helene sa...

Vet du om noen andre programmer enn Picasa som har den kollasjfunksjonen? :)