2008-04-11

Hindre Norman i å reinstallere/ Raskere oppstart

Denne posten er først og fremst ment for å forklare hvordan man skal hindre Norman i å installere seg selv på nytt dersom man går på Sandvika Videregående skole, men kan også være nyttig dersom man vil hindre ting i å starte opp når man starter PC-en.

Mange programmer har lyst til å starte når du starter opp PC-en din. Det kan virke greit, men dersom du vet litt om hvordan datamaskiner fungerer, vet du at programmer som kjører tar opp RAM-en din (det er "minnet" datamaskinen din bruker for å lagre informasjonen som prosessoren regner ut, altså den nest viktigste delen i PC-en din).

De programmene som starter når du starter PC-en din, er programmer som kan fylle opp minnet ditt hele resten av økten du bruker PC-en din, og i tillegg tar det lengre tid å komme i gang med ordentlig arbeid fordi PC-en må bruke ressurser på å starte disse programmene. Altså sparer du egentlig ikke tid når du har programmer på oppstart, det bare virker sånn.

Uansett, for litt siden så jeg meg lei på å få Norman installert på nytt, siden jeg hadde AVG og diverse andre programmer som jeg var mer fornøyd med og som fylte dets oppgaver. Derfor tok jeg meg turen inn i "msconfig" og fikset og trikset litt med hva som skulle kjøre ved startup. Her er fremgangsmåten:
  1. Først avinstallerer du Norman med avinstalleringsprogrammet du finner her. Velg uninstall, men ikke start PC-en på nytt.
  2. Skriv inn "msconfig" i "kjør", som du finner på start-menyen. Dette vil åpne systemkonfigurasjon. Dette er her du styrer hvilke prosesser som starter når du starter PC-en, og det gjelder også alle systemprosesser. Med andre ord, ikke rør noe du ikke aner hva er, og hvis du rører noe du ikke aner hva er, trykk avbryt.
  3. Gå til "tjenester"-fanen. Dette vil hindre visse programmers tilgang til PC-en din i det hele tatt. Let etter Norman ZANDA (dette er installasjonsprogrammet for Normans programmer, og det blir lettere hvis du krysser av for "Skjul alle Microsoft-tjenester" under boksen). Deretter krysser du vekk programmet i boksen til venstre for navnet.
  4. Gå videre til neste fane, "Oppstart". Her styrer man programmer som starter når PC-en din starter opp. Dette er her du skal være mest forsiktig, for skrur du av de gale tingene kan det hende at visse deler av systemet (for eksempel internettilkobling) ikke vil starte når du starter PC-en på vanlig måte.
  5. I "Oppstart" velger du vekk elementet ZDH. For øvrig kan du i samme fane velge vekk programmer du ikke vil at skal starte, for å gjøre PC-en din raskere. La dette være vanlige programmer, som WinAmp, iTuneshelper og alle slags andre programmer som ikke er nødvendige for at PC-en din skal starte. Ikke trykk vekk noen ting du ikke er sikker på at er nødvendig når du starter!
  6. Etter at du er ferdig med å konfigurere, trykker du "OK" ("Wow, virkelig?") og starter PC-en på nytt som den ber deg om.
  7. Start PC-en din på nytt (hvis du fjerner Norman, må du gjøre dette på skolen) og se om alt går greit. Windows vil gi deg en advarsel om at du har tuklet med innstillingene, men hvis det funker greit når du starter, kan du krysse av for "ikke vis dette lenger" eller lignende.

Det skal være sagt at jeg var nødt til å skru av ZDH to ganger, og du jeg har hittil fått opp en liten boks som forteller meg om et problem med Norman idet jeg starter opp, men helt ærlig talt er dette veldig lite problematisk. PC-en min starter opp raskere enn den gjorde før, og dette kan være et triks for dere som allerede har begynt å merke at PC-en deres går sakte.

Om du har gjort noe galt, fortvil ikke! Det er ikke slik at alt du gjør her er uopprettelig. Hvis du skulle få noen problemer (som du mest sannsynlig ikke vil få), er det bare å starte PC-en i sikkermodus (trykk F10 når du starter opp for å gå inn i sikkermodus, og så taster du inn "msconfig" i "kjør" og aktiverer alle tjenester i oppstartsfanen)

Det er alltid hyggelig med tilbakemeldinger, kommentarer og spørsmål fra dere, så skriv gjerne inn noe i kommentarfeltet.

TILLEGG 2008-04-25
Mange har kommet og klaget til meg i ettertid om at de ikke finner Norman på listen over tjenester og oppstartsprogrammer. Jeg antar at Norman må reinstallere seg én gang før det blir lagt til på disse listene. Så avinstaller, start på nytt på skolen og så avinstaller og følg instruksene som de står.

4 kommentarer:

Ingunn sa...

Dette er interessant. Mange er nok interessert i dette, men det er litt skummelt å gjøre det på egen hånd. Kunne du tenke deg å være instruktør på et lite kurs i dette en gang? (Jeg lurer litt på hva IT-avd vil si til det ;))

Eirik sa...

Ta det med ro, det er praktisk talt ingen risiko om du ikke trykker vilt og ukontrollert på ting du ikke vet hva er. Og man har alltid en avbryt-knapp.

Hva angår selve Norman er jeg misfornøyd med programmet. Blant annet må jeg selv starte oppdateringer, som er irriterende, og jeg har mistanke om at det ikke tar virus som er virus. Før jeg installerte AVG fant det ingen virus, AVG fant tre, så...

Uansett, skulle det være et problem for IT-avdelingen at jeg velger hvilke programmer jeg skal bruke selv kan de bare si ifra.

Ingunn sa...

Hehe - jeg tenkte ikke så mye på meg selv, men det er nok noen som gjerne vil ha en "backup" til stede. Det jeg tenkte på var at hvis jeg inviterer deg til å holde kurs, så må jeg nok snakke nmed IT først så jeg ikke kommer i trøbbel. Men dere kan så vidt jeg vet inntallere omtrent hva dere vil, det er jo deres pc-er.

Fredrik H sa...

norman iz crap