2008-03-28

Last.fm

Noen gang hatt lyst på et program som fører statistikk over alt du hører på, deler det med vennene dine og attpåtil finner ny musikk til deg som du vil like? Om du ikke ennå har gjettet det utifra tittelen, så heter dette Last.fm. Det er et nett lite program som du installerer på datamaskinen og som integrerer seg med musikkavspilleren din (nærmest alle). Deretter laster den opp resultatene til kontoen din, og lar venner, Gud og hvermann se hva du hører på. Har du lyst til å høre noe av en spesiell artist eller noe nytt i samme sjanger, kan du åpne programmet og få dette servert med noen få tastetrykk.

Last.fm bruker noe som heter scrobbling. Dette betyr at den registrerer sanger du har hørt HELT igjennom (altså, Ole Ivars- og DDE-platene du eventuelt har liggende slipper du at hele verden skal få se dersom du hopper over den) og legger dem til i statistikken som den laster opp til nettet.

Dette er grunnkonseptet, men her kommer den sosiale delen av programmet inn. Nettsiden http://www.last.fm/ er et nettsamfunn der resultatene dine blir lagt ut. Her kan du se på venner og bekjentes musikksmak, i tillegg til å kunne treffe folk som har lik musikksmak. Samtidig har man noen kule widgets man kan legge til på hjemmesiden sin (som blogg og lignende) som forteller om din musikksmak. Det går også an å høre på smakebiter fra artister (som er en grei erstatning til å laste ned musikk for å *kremt* prøve den ut).

Som jeg nevnte går det an å høre på hele låter fra en artist. Problemet med dette er: Du får ikke velge låta selv og du kan ikke spole tilbake eller lagre den, og det er heller ikke bare sanger fra denne artisten du får høre. Så, når jeg for eksempel vil høre litt Kraftwerk, skriver jeg dette inn i feltet, og får opp en Kraftwerk-låt. Deretter kommer det sanger fra lignende artister, og med jevne mellomrom en låt av den ønskede artisten. Jeg antar dette har med royalties å gjøre. Til tross for disse feilene, er det faktisk en innovativ løsning som hjelper deg med å finne ny musikk. I tillegg er det lovlig, som er greit gjort mot artistene.

Et must for alle som hører på musikk, eller rett og slett har lyst på statistikk om alt mulig. Det finnes for både PC, Mac og Linux.

2 kommentarer:

Ingunn sa...

Dette er et kjempebra tips. Jeg har brukt denne tjenesten siden august i fjor, og det er ingen tvil om at musikkinteressen min generelt har tatt seg opp. Jeg har også fått høre om mange band jeg ellers ikke ville ha hørt om. Men jeg syns det er vanskelig å finne "venner" der - på det annen side er det kanskje ikke så mange i min generasjon som bruker last. fm. Det er forøvrig synd, så anbefal dette for foreldrene deres også ;).

Eirik sa...

Mine foreldre fnyser av sånt og takker seg til den gode gamle CD-spilleren... forresten har jeg hørt rykter om at man får en spesiell utmerkelse (en virtuell medalje eller noe lignende) om man hører på 15 000 forskjellige sanger. Ikke kom og skyld på meg om det ikke virker.