2008-12-07

RocketDock - Wannabe Mac

Det første de fleste oppdager når de bruker Mac OS X er docken - den lille linjen som dukker opp nederst på skjermen når man beveger musa dit. Der ligger det både snarveier til programmer og mapper, og alle programmer man minimerer blir "sugd" ned dit. Det er Apples svar på oppgavelinjen i Windows, men forskjellen er at den sparer plass fordi den er usynlig når den ikke er i bruk. Hva du liker best er smak og behag, men hvis du også synes det er bedre med en dock i Windows (XP eller Vista) burde du prøve ut RocketDock.

Når du har installert det, legger det seg øverst på skjermen. Jeg ville helst ha den nederst, så jeg låste opp oppgavelinjen, dro den til toppen av skjermen og valgte at den skulle skjules automatisk. Deretter valgte jeg at docken skulle ligge nederst. Jeg forandret også på litt andre innstillinger; jeg bestemte at docken skulle starte sammen med systemet og at vinduer jeg minimerte skulle legge seg på docken. Det er også mulig å skaffe plugins til programmet, som blant annet gjør at man kan lage "stacks"; alt i alt er det veldig anvendelig og konfigurerbart.

Jeg er veldig fornøyd, men jeg har begynt å synes det er irriterende at ikke alle vinduer som er usynlige blir minimert til docken. Hvis jeg har holdt på med et vindu tidligere, men latt være å minimere det, må jeg både dra musen min til bunnen for å oppdage at det ikke ligger der og så gå mot toppen; det hadde vært mye mer behagelig om man kunne velge at vinduer skal bli minimert til docken dersom et vindu med fullskjerm lå over dem. Forhåpentligvis tenker utviklerne det samme som jeg.

Programmet er noe så sjeldent som Creative Commons-lisensiert programvare. Jeg har ikke lest meg opp på hva som er forskjellen på dette og GPL-lisensiert programvare, men jeg antar at det fortsatt er lukket programvare, men med muligheten for at man kan gi det videre til andre (det er nemlig ikke lov å gi videre annen programvare som du har lastet ned - som installasjonspakken til Windows Live Messenger, selv om det er gratis). Programmet er kun for Windows - de som har Linux burde tenke på Avant Window Navigator, som jeg ikke syntes var like brukervennlig i den korte perioden jeg drev med det.


Bildet heter "Desktop", er Creative Commons-lisensiert og ligger på Flickr-en min.

2 kommentarer:

Anonym sa...

I linux/gnome er det en lignende, Cairo-Dock.
Bare synd den kræsjer av og til...

Eirik sa...

Det visste jeg ikke. Takk for tipset.

Programmer som kræsjer jevnlig volder ofte mer skade enn de gjør nytte, men når de får noen måneder og versjoner på baken går det som oftest bedre. Jeg har en hypotese om hvorfor de tidlige alfaversjonene av Firefox alltid heter "Minefield"; det er omtrent like stor sannsynlighet for å åpne dem og surfe uten å kræsje som det er for å få alt rett i Minesveiper med bind for øynene :-P

Det er forresten flott at anonyme legger igjen kommentarer, men jeg har veldig lyst til å identifisere "stamleserne" mine; om du hadde kommentert med en OpenID (eller annen godkjent konto) hadde jeg satt stor pris på det. Du har kanskje en OpenID fra før, eller du kan skaffe deg en gratis på forskjellige sider :-)