2008-12-04

DropBox - sikkerhetskopiering, samarbeid og deling

De fleste som holder på med en datamaskin vet hvor irriterende det er å miste ting og etterpå tenke "Jeg hadde muligheten til å ta backup". De fleste tar ikke backup av to grunner: Det tar tid og koster penger. I tillegg må man lagre backupen et sted, og det er grenseløst irriterende. DropBox løser begge delene.

DropBox er et slags program man installerer på datamaskinen og har i systemfeltet hele tiden. Det oppretter en mappe på datamaskinen, og alt du legger i denne mappen blir synkronisert til DropBox-kontoen din på nettet. Det er svært enkelt å sette opp; du bare laster ned installasjonspakken, oppretter en konto, velger plassering for mappen og du er i gang. Du trenger aldri å gjøre noe mer. Alt du har ligger på kontoen din på nettet, og du kan installere programmet på flere datamaskiner. Da vil alle filene automatisk bli lastet ned til en identisk DropBox-mappe på datamaskinen din. Eller hvis du bare trenger en fil når du er på farten, går det an å finne frem denne på profilen din på nettstedet.

Man kan også dele utvalgte mapper med andre. For eksempel har jeg og revygruppa jeg er med i nå en delt mappe der vi legger ut alle tekstene vi skriver, og alt annet som måtte være relevant. Alt sammen blir oppdatert direkte, og dersom det skulle være noe behov å finne igjen noe som er blitt slettet eller som har blitt endret på en uønsket måte, kan man alltid finne gamle filer på nettet.

Foreløpig har man kun 2 GB lagringsplass, men jeg tror dette blir utvidet en gang i fremtiden og det går alltids an å betale for mer.. Jeg har alt skolearbeidet mitt lagret på den samt andre viktige saker, og jeg har ikke fylt opp mer enn 20 prosent av kapasiteten. Om det er en ting jeg skal peke på, er det at det burde være mulig å velge ut andre mapper enn selve DropBox-mappen som man ville synkronisere; det blir litt kronglete. Det mest positive er kanskje at det virker på både Linux, Mac og Windows!

Illustrasjon: Rescue floppies, Control room, data-centre, CERN, Geneve av gruntzooki

3 kommentarer:

Tronds sa...

Høres veldig lovende ut, ikke så dyrt for 50GB heler.

Har brukt box.net tidligere, men de har begrensinger på 25MB pr fil, og bare 1GB gratis. Kan ikke se noe begrensninger på dropbox.

Det eneste jeg mangler ( ser ikke noe informasjon om det noen plass ) er kryptering. Har nå alltid TrueCrypt som er mulig å kombinere med dette vil jeg tro :)

Eirik sa...

TrueCrypt har jeg ikke hørt om, men jeg vil tro at enhver kryptering skal kunne virke. Du kan alltids legge filer i arkiver med kryptering dersom du har en samling, men for pågående prosjekter er det greit å bare ha alle åpne.

tronds sa...

Hmm.. ikke hørt om Truecrypt ? :) ( truecrypt.sourceforge.net ) En krypteringprogram der du kan lage en virtuell disk i en fil. Så "kobler" du den bare til slik at det blir som en hvilken som helst annen harddisk. Alt du legger inn i den vil automatisk bli kryptert. Har opprettet en fil på 100MB som jeg har med meg på minnepennen, der kan jeg lagre ting som jeg ikke vil andre skal få tilgang til. Ikke noe alle trenger, men greit å vite om.