2008-03-23

Firefox

Hvis du ikke ennå har byttet vekk fra Microsoft/Windows Internet Explorer [IE], burde du så absolutt bytte snarest. Nettleseren er ikke bare en tikkende bombe når man tenker på sikkerhet, men er i tillegg noe av det kjedeligste og mest unyttige man får innen surfing.

Internet Explorer er så full av sikkerhetshull i programkoden at en pakke Jarlsberg vil se ut som en høykarats diamant i forhold. Fordi Microsoft ikke er raske nok til å tette disse hullene, er brukerne i konstant fare for hackerangrep og virus. I tillegg er den ikke "standard-compliant" (noe for nerder, men du burde bry deg), og mangler det beste Firefox har: Utvidelser.

Firefox er IEs største konkurrent i markedet i dag, og står alene om at den er open source, eller "åpen kildekode" om du vil. Dette betyr at alle har mulighet til å se på hver minste detalj i hvordan programmet er bygd, og endre på dette. Dette har ført til at Firefox er sikker (fordi folk kan titte under panseret og se hva som er feil), effektiv og ikke minst har noe som heter "extensions", eller utvidelser. Takket være dette har vi haugevis av gratis verktøy som gjør alt mye enklere. Hvis du har vært irritert over reklame på sider, bruk Adblockeren som fjerner all reklame. Raskere nettlesing? Bruk Fasterfox. Stavekontroll? Det er ordbøker på alle språk du kan ønske deg.

Det er viktig at du ikke innbiller deg at dette er det eneste valget du har, og for øvrig det eneste gode valget du har. Jeg har stort sett brukt Opera, og vært veldig fornøyd med det, i tillegg har jeg vært innom Apples Safari for Windows. Begge de sistnevnte er svært gode, på noen områder bedre enn Firefox. Opera er sikkert som banken, og Safari er rask som en gepard, men nok en gang kommer utvidelsene inn. Firefox's utvidelser gjør den overlegent best for de fleste brukere. Det eneste som er sikkert er at du ikke skal bruke IE, for den er kjedelig og dårlig.

3 kommentarer:

Ingunn sa...

Jeg begynte å bruke Firefox for noen uker siden, og er ganske fornøyd med den. Det tar nok litt tid å venne seg til en annen nettleser etter mange år med Explorer. En av add-ons'ene jeg liker er Scrapbook, har du prøvd det? Veldig nyttig når man skal samle inn informasjon.

Helene sa...

Jeg er helt enig med deg Eirik om ditt syn på IE. Det er ufattelig dårlig og klumsete. Jeg foretrekker selv Opera pga. designet, men Firefox er ikke så ille det heller. Forøvrig er bloggen din veldig bra, interessant og lærerik! ;)

Eirik sa...

Takker. Husk på at alle er venner, selv om de bruker Internet Explorer. Skal forøvrig prøve ut Scrapbook, Ingunn.