2008-10-12

Ubiquity - en tidsbesparer

Nå har det nok en gang blitt en stund siden jeg skrev, men det har sine grunner. Skolearbeid og et annet litt hemmelig prosjekt (mer kommer senere) har fylt opp tiden min, så hva passer vel bedre enn at jeg skriver et innlegg om noe av det mest tidsbesparende og lette jeg har kommet over, nemlig Ubiquity.

Jeg leste om Ubiquity for en stund tilbake, men jeg hadde ikke tid akkurat da til å prøve det ut. Da en av mine RSS-feeder (fra Teknonytt.com) omtalte dette ble jeg nødt til å gi det et forsøk.

Ubiquity er en utvidelse for Firefox laget av Mozilla (selskapet bak nettleseren). Ubiquity betyr "allestedsnærværende", en litt uklar metafor for det Ubiquity egentlig er - en kommandolinje. Det du gjør med Ubiquity er å trykke Ctrl+Space (eller en annen, selvvalgt tastekombinasjon) for å få opp en liten boks øverst i venstre hjørne av Firefox som du skriver inn kommandoene i - og dette gjør du på vanlig engelsk (senere kan det kanskje komme norsk?).

Poenget med denne utvidelsen er at internett skal bli slik en vil - en skal kunne gjøre ting raskt og få ting slik en vil. For eksempel trenger man ikke gå helt til Google Maps og skrive inn en adresse for å få et kart - man trenger bare trykke hurtigstasten for å få opp kommandolinjen og skrive "map" og stedet. For eksempel var alt jeg trengte å gjøre for å sette inn dette bildet å skrive "map oslo city" og trykke på "insert map in page".

Jeg blir ikke lei av alle tingene jeg kan gjøre. Skal jeg legge til norskprøve klokken elleve på mandag? Opp med kommandolinjen og skrive "add Norskprøve monday" - og den legger det til i min Google Kalender. Skal jeg maile noe jeg har markert til en jeg kjenner skriver jeg "email to Ola Nordmann". Skal jeg slå opp et markert ord på Wikipedia trenger jeg bare skrive "wiki", og den finner det. Du kan markere adresselinjen og skrive "tinyurl" for å få adressen forkortet. Og dette er bare tuppen av isfjellet.

Foreløpig er utvidelsen bare en prototyp, men jeg er sikker på at dette ikke er noe de har tenkt til å droppe med det første. Dersom du har lyst på flere instruksjoner kan du se denne videoen fra Vimeo.

1 kommentar:

Ingunn sa...

Det er definitivt smart. Jeg hadde tenkt å blogge om dette jeg også når jeg bare får tid til å gjøre det, men nå tror jeg heller at deg lenker til deg.