2008-10-29

MTV Music - Glede for både seer og artist

De som så på MTV for lenge siden kan kanskje huske at de en sendte musikkvideoer nærmest hele tiden. Nå gjør de det bare når ingen ser på, og har besluttet seg for bare å sende lavpannede "realityshow" med idioter eller falmede hip hop-artister som programledere. Ikke et vondt ord om Jackass' tidlige dager, men jeg tror de fleste er enige i at avsporingene med Bam Margera som hovedperson ikke holder mål. Grunnen til at sendeflaten deres har blitt så forpestet er at det var mest lønnsomt.

Nå har heldigvis MTV besluttet seg for å gjøre musikkvideoer til en viktig del av deres bedrift igjen, og denne gangen blir det akkurat slik alle har ønsket at det skal være - man kan velge selv. De har nemlig lagt ut hele sitt videoarkiv på nettet, og man finner praktisk talt alt de noensinne har spilt der. Som person med en musikksmak litt utenfor det vanlige kan jeg skrive under på det. Tjenesten kalles MTV Music, og er en jukeboks fra himmelen.

Siden MTV har satset stort på dette, antar jeg at artistene også får sin bit av kaka hver gang videoen deres blir spilt, som er den rake motsetning til YouTubes modell. Dermed kan man søke opp her med god samvittighet.

Videoene har bra kvalitet, søkeresultatene er lette å finne frem i; tjenesten er mildt sagt upåklagelig. Designet er rent, og jeg tør si at det er en av de mest gjennomtenkte tjenestene jeg har vært borti. Det eneste jeg har å utsette på den er at den ikke foreslår noe lignende hvis man har stavet feil, som Googles tjenester (også YouTube) gjør. Dette tror jeg nok at de fikser opp i siden tjenesten fortsatt er i beta-stadiet.

Jeg har til slutt plukket ut noen godbiter som kan være verdt å se av historiske grunner:
Thriller - Michael Jackson var den første afro-amerikanske artisten på MTV. Den ukuttede versjonen varer nærmest et kvarter.
Musique Non Stop - en av de første dataanimerte videoene i historien (1986), fra de svært undervurderte  musikkpionerene Kraftwerk. PlayStation 3-en din er bedre enn de kraftigste superdatamaskinene fra denne tiden, og videoen representerte teknologi som var cutting edge.
Sledgehammer - Peter Gabriels video har blitt vist flest ganger på MTV noensinne. Den ble også animert av folka bak Wallace & Gromit.

2008-10-12

Ubiquity - en tidsbesparer

Nå har det nok en gang blitt en stund siden jeg skrev, men det har sine grunner. Skolearbeid og et annet litt hemmelig prosjekt (mer kommer senere) har fylt opp tiden min, så hva passer vel bedre enn at jeg skriver et innlegg om noe av det mest tidsbesparende og lette jeg har kommet over, nemlig Ubiquity.

Jeg leste om Ubiquity for en stund tilbake, men jeg hadde ikke tid akkurat da til å prøve det ut. Da en av mine RSS-feeder (fra Teknonytt.com) omtalte dette ble jeg nødt til å gi det et forsøk.

Ubiquity er en utvidelse for Firefox laget av Mozilla (selskapet bak nettleseren). Ubiquity betyr "allestedsnærværende", en litt uklar metafor for det Ubiquity egentlig er - en kommandolinje. Det du gjør med Ubiquity er å trykke Ctrl+Space (eller en annen, selvvalgt tastekombinasjon) for å få opp en liten boks øverst i venstre hjørne av Firefox som du skriver inn kommandoene i - og dette gjør du på vanlig engelsk (senere kan det kanskje komme norsk?).

Poenget med denne utvidelsen er at internett skal bli slik en vil - en skal kunne gjøre ting raskt og få ting slik en vil. For eksempel trenger man ikke gå helt til Google Maps og skrive inn en adresse for å få et kart - man trenger bare trykke hurtigstasten for å få opp kommandolinjen og skrive "map" og stedet. For eksempel var alt jeg trengte å gjøre for å sette inn dette bildet å skrive "map oslo city" og trykke på "insert map in page".

Jeg blir ikke lei av alle tingene jeg kan gjøre. Skal jeg legge til norskprøve klokken elleve på mandag? Opp med kommandolinjen og skrive "add Norskprøve monday" - og den legger det til i min Google Kalender. Skal jeg maile noe jeg har markert til en jeg kjenner skriver jeg "email to Ola Nordmann". Skal jeg slå opp et markert ord på Wikipedia trenger jeg bare skrive "wiki", og den finner det. Du kan markere adresselinjen og skrive "tinyurl" for å få adressen forkortet. Og dette er bare tuppen av isfjellet.

Foreløpig er utvidelsen bare en prototyp, men jeg er sikker på at dette ikke er noe de har tenkt til å droppe med det første. Dersom du har lyst på flere instruksjoner kan du se denne videoen fra Vimeo.