2008-07-30

Få Ubuntu til å se ut som OS X

OS X er definitivt et godt designet operativsystem. Ubuntu er et solid ett, og konfigurerbart. Hvorfor ikke bare få det til å se like bra ut? Denne guiden skal viser deg hvordan, og det tar deg rundt én time å få i stand alt sammen, dersom alt går knirkefritt.

2008-07-22

RSS og Google Reader

De fleste er villige til å sjekke nettsider som er viktige for dem flere ganger om dagen. Hvorfor ikke bare få dem levert "på døra"? Teknologien for dette heter .rss (eller atom, som er nyere, men mindre brukt). Dersom man har lyst til å få innhold fra nyhetskilder som oppdateres ofte (som blogger og nettaviser) kan man legge inn en lenke til en slik fil i et leserprogram, og så blir det levert automatisk dit med en gang det blir utgitt. Det jeg synes er mest praktisk er Google Reader. Det gir deg oppdateringene hvor som helst, siden det er en nettside. I tillegg tar det ikke opp plass på harddisken (slik det ville gjort dersom det hadde vært et program på datamaskinen din).

Det er lett å bruke - idet du åpner det ser du en navigasjonsmeny på venstre side, og den viktigste knappen er "Legg til abonnement". Der skal man lime inn lenker til nyhetskilder man har bruk for. Dersom man lurer på om en side kan fås som nyhetskilde er det bare å se etter følgende ikon:
Dette befinner seg av og til i adressefeltet og av og til rundt om på siden. Dersom man trykker på dette ikonet eller lignende linker kommer man til selve "filen" - en feed- og dersom man skal ha denne lagt inn i readeren må man kopiere adressen og lime inn denne under "Legg til abonnement. For eksempel kommer du til denne bloggens feed ved å trykke på ikonet "Subscribe in a reader" under "Feedburner" i menyen på høyre side. Deretter kopierer du adressen fra adressefeltet (http://feeds.feedburner.com/ForbedreDinPc) og limer inn dette. Deretter kommer alle oppdateringer direkte til deg, i stedet for at du må følge med hele tiden.

Hvis man bruker reader, trenger man kun å åpne en side når man starter nettleseren sin. En ypperlig startside, og det hadde vært svært hyggelig om dere la til min blogg i leseren deres, og anbefalte alle vennene deres å gjøre det.

2008-07-21

TuneUp Media

De flestes musikksamling ser ikke særlig bra ut på dataskjermen. Som oftest mangler det litt informasjon på diverse steder, og andre ganger mangler man albumomslagene. Alle systemfriker blir gale av sånt, og derfor trenger man å organisere ting. TuneUp Media er et verktøy for iTunes som finner albuminformasjon og omslag for deg.

TuneUp installerer seg raskt, og er lett å forstå. Dra spor inn i vinduet og den fikser det automatisk. Det er gratis med fem hundre sanger i måneden og femti omslag; hvis du vil ha mer må du betale.

2008-07-20

Suger Powerpointene dine?

Vi kjenner alle til situasjonen; det har vært et prosjekt, og folk skal presentere det hele i en PowerPoint. Det kommer bilde på bilde opp på skjermen, og folk snakker. Det er kjedelig - og grunnen til det er at personen suger i PowerPoint. Du suger i PowerPoint. Jeg suger i PowerPoint. Nittini prosent av alle som nærmer seg en datamaskin suger i PowerPoint.

Ikke alle suger i PowerPoint. For under to år siden kom det en film på norske kinoer der nesten hele filmen foregikk i en konferansesal med en mann foran et lerret, og det var en svært god film (og inneholder mange fakta, i motsetning til hva Siv Jensen vil ha deg til å tro). De fleste har sikkert gjettet at det er Al Gores "En ubehagelig sannhet" jeg snakker om. Hva er forskjellen mellom Al Gore og deg? Egentlig ikke mye, forskjellen er bare at han vet teknikkene for hvordan han skal lage gode presentasjoner, og det er ikke fordi Keynote (Apples presentasjonsprogram) har mye mer fancy effekter enn Microsofts program.
Jeg har oppdaget en e-bok via NRKbeta som forklarer alle feilene folk gjør. Den kalles "Really Bad PowerPoint (and How to Avoid It)" (og er tilgjengelig i enten PDF eller litt mindre omfattende, men oppdatert, bloggversjon) og er skrevet av Seth Godin. For de som ikke har hørt om han før, er han en av de største ekspertene i USA på markedsføring og produkt-/webdesign (han har også en av verdens mest leste blogger). Hovedpoenget her er; når du lager en PowerPoint skal du være engasjert i et tema, og gjøre publikum like engasjert. Publikum er ikke interessert i å se en haug med grafer og tekst - de vil se et bilde eller noe som fanger dem emosjonelt og se deg fortelle om det, og etter det kanskje få servert de kalde faktaene på papir. Og ikke bruk PowerPoint som en huskelapp ved å skrive med stikkord som kun er viktige for deg selv; de skal være skrevet på forhånd og være i hånden din. Maks seks ord på skjermen, og de skal kun være der fordi det er viktig for publikum.

Denne boken burde være skolepensum. Animasjoner, lyder og Microsofts forferdelige utklippsbilder vil aldri hjelpe, så det er bare best å lære seg først som sist hvordan man gjør noe bra. Dette har tydeligvis ikke en gang Bill Gates lært (bildet er ikke manipulert):

2008-07-19

Blender - gratis 3D-animasjon

Helt siden jeg så den første animasjonsfilmen fra Pixar (Toy Story) har jeg gått med en drøm om å lage min egen animasjonsfilm. Det er dessverre "vanskeligere enn det er" (som Homer Simpson sier), siden dataanimasjon er vanskelig og dyrt. Skal man ha ordentlige animasjonsprogrammer må man enten ha en rik pappa eller gå på en animasjonsskole, og de færreste er villige til å begynne på et studium bare for å se om noe er gøy. Men det er heldigvis et gratis alternativ som er nesten like bra som et hvilket som helst program som du får i bransjen - Blender.

Blender er et open source program, og blir drevet av en stiftelse i Nederland. De har jobbet for å gjøre CGI (Computer Generated Imagery, som er den rette betegnelsen på "dataanimasjon") tilgjengelig for mindre rike folk enn tidligere. Programmet er egnet for å lage filmer, bilder og til og med spill; programmet har en innebygget spillmotor som kan brukes til å lage egne 3D-spill. Dersom man trenger mer funksjonalitet kan man bruke plugins og skripts man finner på nettet, fantasien setter grenser.

Utviklerteamet har laget kortfilmen Big Buck Bunny med programmet og holder på med å lage et spill med figurene fra filmen. Foreløpig har programmet blitt brukt i kommersiell sammenheng med blant annet Spider-Man 2 (der de lagde et storyboard med programmet), og dersom mange animatører begynner å sverge til det ville det ikke vært rart om det var bransjestandard om noen år.

Problemet med programmet er at det ikke akkurat er noe du lærer av deg selv, men det finnes en gratis guideWikibooks (et søsterprosjekt til Wikipedia fra Wikimediagruppen) som gir deg et kurs (fra noob til pro). Etter å ha fullført dette kan man faktisk gå i gang med å lage sine egne modeller, og til og med filmer. Spill vil jeg tro er mer vanskelig hvis man ikke har med seg et par kamerater til å hjelpe seg.

Nærmest samtlige gode animatører har startet tidlig, så hvis du er mellom 13 og 20 år er det en god idé å starte nå. Det viktige er å være engasjert og ikke gi opp; animasjon er hardt, men morsomt, arbeid. Programmet er tilgjengelig for alle plattformer, men man må ha Python installert.

2008-07-18

nCleaner - CCleaners sterke storebror

Tidligere har jeg anbefalt programmet CCleaner, som er et svært enkelt opprydningsprogram som tar seg av både søppelfiler og registeret. Det er et nyttig program som jeg vil anbefale alle nybegynnere å bruke, men dersom du er mer avansert (du bruker ikke Internet Explorer og vet hva en .dll er) kan nCleaner tilby deg flere muligheter enn CCleaner gjør - blant annet skru av unødvendige Windows-prosesser og starte andre hjelpsomme prosesser.

For det første er brukergrensesnittet veldig enkelt, det er fire valg på startskjermen, og det er lett å forstå hva man skal gjøre - rense, skanne, tweake eller stanse. Deretter går man igjennom trinn for trinn hva man vil gjøre; skanner man velger man hva man skal lete etter, hvor, og når resultatene kommer velger du hva du vil kvitte deg med. Tweaker-avdelingen er også veldig god; når de fleste tweaker systemet sitt aner de ikke hva de driver med og er nervøse, her markerer du prosesser og får informasjon. Deretter kan du bestemme deg for om du virkelig vil fjerne ting.

I tillegg har jeg enda ikke fortalt om "shredder" - en makulator for datamaskinen din. De fleste vet ikke at en fil du sletter på datamaskinen din faktisk ikke forsvinner i det hele tatt; den blir bare ignorert så lenge du holder på. Filene dine blir lagret på disken, og ligger der. Måten Windows holder orden på disse er å holde en katalog over hvor de ligger på disken. Når du sletter en fil gjennom papirkurven er det bare som om den stryker over telefonnummeret i katalogen; du har fortsatt et telefonnummer, og filen ligger fortsatt på disken og kan finnes igjen når som helst. Med shredder kan du sørge for at det du sletter også blir overskrevet. Dette er ikke særlig nyttig dersom du bare sletter naturfagsrapporten du leverte inn i niende klasse, men dersom du har en fil med viktig informasjon, et privat bilde, noen flaue dikt, noe konfidensiell informasjon om Kennedy-drapet, en dagbok eller hva enn annet du ikke ønsker at andre skal kunne se senere er det viktig at du overskriver dem. Tenk hvis du selger PC-en videre, låner den eller kaster harddisken på et sted der den blir plukket opp av noen mer suspekte.

Jeg lastet det ned og prøvde det i ti minutter, og allerede der var jeg sikker på at jeg hadde funnet en erstatter for CCleaner. Et must for alle databrukere.

2008-07-17

Kompilere programvare

Alle vet nå hva programvare med åpen kildekode er, men de fleste vet ikke egentlig hvordan kildekoden blir til et program, eller hvordan de skal gjøre det selv. Det er omtrent som å vite hva deig er, men ikke ane hvordan den plutselig forvandler seg til en kake som står på bordet ditt.

Det hender at man kommer over åpen programvare der kun kildekoden er tilgjengelig. Dette gjelder spesielt hvis man bruker Linux; siden Linux-distribusjoner ikke er helt like må programmene tilpasses distribusjonene, og dette kan kun gjøres dersom det er distribusjonen selv som kompilerer programmet. Det er derfor denne kunnskapen er viktig; dersom man har lyst til å endre noe i programmet selv eller bruke det i en Linux-distribusjon.

Jeg er ikke god nok til dette til å forklare det selv, men jeg fant en god guide som forklarer hvordan man skal kompilere programvare både for Mac, Linux og Windows. Nyttig kunnskap for enhver nerd.

2008-07-16

Få det nyeste ut av Blogger

Hvis du gjør som jeg, og bruker Blogger, har du kanskje ikke ennå oppdaget at det finnes en "hemmelig" versjon av blogger med helt nye funksjoner som ikke ennå har blitt vist for offentligheten. Den heter Blogger Draft, og du kommer dit ved å skrive inn http://draft.blogger.com/ i stedet for den vanlige adressen.

For øyeblikket er det blant annet planlagte innlegg som testes ut; dersom du skriver inn en fremtidig dato i "alternativer for innlegg" vil den publisere det på samme tidspunkt. I tillegg er det mange ekstra alternativer for utforming som er forbedret. Det er kort sagt mye mer spennende å blogge enn før. Og dersom du ikke ennå blogger, begynn med det. Det er mer morsomt enn du tror.

2008-07-15

GIMP - gratis Photoshop

De som undersøker piratkopiering på nett sier at Adobe Photoshop er blant det som har blitt spredd mest over bittorrent gjennom hele historien. Hvorfor gjør så mange mennesker seg til lovbrytere når det finnes et helt gratis alternativ som gjør samme nytten for de fleste, nemlig GIMP?
GIMP står for GNU Image Manipulation Program. GNU er et prosjekt som dreier seg om åpen kildekode; at folk skal ha rett på programmer gratis, på sitt eget språk og at de skal kunne endre på det fritt. Det er egentlig ikke ment til å være en klone av Photoshop, men det har de fleste funksjonene, og de fleste folk vil ikke savne noe.

Det er uendelige muligheter for hva du kan gjøre; alt fra enkel korrektur, fjerning av urenheter i huden (modellene har brukt det i 20 år) til avansert bildemanipulering. Og alt er gratis, i motsetning til Photoshop, som koster 7 500 kroner dersom du skal gå til anskaffelse av det. Litt stiv pris for en ordinær fotoentusiast.

Det største problemet til GIMP er egentlig brukergrensesnittet. Det er ganske uoversiktlig, men siden det er open source går det heldigvis an å gjøre noe med det. Utvidelsen GIMPshop vil få programmet til å se ut som Photoshop, men være det samme på bunnen, og dermed kan også erfarne brukere gå over til den "frie" versjonen.
Programmet er tilgjengelig for både Linux, Mac og Windows.

2008-07-14

Revo Uninstaller

Har du lagt merke til at PC-en din blir tregere etterhvert som du bruker den? En av de viktigste årsakene til dette er at programmer ikke rydder etter seg når de drar, og dermed blir det rotete. Windows har et register der den legger inn informasjon om programmer du installerer, og dersom du avinstallerer programmer med den vanlige "Legg til/Fjern programmer" i kontrollpanel blir det ofte liggende igjen spor etter dem.

Med Revo Uninstaller forsvinner dette problemet. Det overvåker registret når du avinstallerer programmer og fjerner alle spor etter at du er ferdig med å avinstallere programmet. I tillegg kan den fjerne programmer som kjører ved oppstart (dette er veldig nyttig for å få PC-en din til å bli raskere) og fjerne søppelfiler.

Programmet er tilgjengelig på norsk og er gratis. Det er bare for Windows, men bruker du Mac eller Linux har du ikke behov for slike programmer...

2008-07-13

NRKbeta - artig lesning

Jeg fikk for en stund tilbake høre om NRKbeta i et av mine favorittprogrammer, "Superstreng" med Eirik Newth (en navnebror; programmet heter nå "Vitenskapsprogrammet" og går på Radio Norge). I denne episoden diskuterte de medietilbud på nettet, med NRK som eksempel, og da hadde de besøk av en av NRKs utviklere for nett.

Jeg skal ikke gå videre inn på samtalen de hadde (de som er interesserte kan høre programmet som mp3 eller laste det ned som podcast; programmet var forresten det første i Norge som ble podcastet), men det viktigste de nevnte var for meg bloggen NRKbeta, og ikke minst hvordan man får mange lesere som vender tilbake (som er noe jeg strever litt med for tiden; tips vennene deres folkens, og plag dem til de setter bloggen min som startside).

Nettstedet er en slags sandkasse for NRKs datanerder, der de legger ut nyheter om hva de jobber med og hva som interesserer dem. For eksempel har de nettopp skrevet om et håndholdt kamera som kan ta 300 bilder i sekundet (vanlige kameraer tar 25, altså er dette her 12 ganger raskere) og om nettjenesten Twingly, som har skaffet meg en god del lesere.

Jeg har begynt å sjekke siden daglig, og vil anbefale den på det varmeste. I tillegg burde dere også se på andre ting fra NRK; de driver et av norges beste nettsteder. P3TV er et annet bra tiltak fra den samme gjengen, og den ga meg en god latter da jeg så filmen "Cop DJ".

FruitfulTime TaskManager

Når man sitter ved datamaskinen kan man fort miste kontroll over hva man skal gjøre og ikke gjøre. Det er lett å drite seg ut og spille litt for mye Kabal i forhold til skriving på særemnet sitt. De aller flinkeste og mest selvdisiplinerte av oss klarer faktisk å dy seg, men resten av oss får bare klare oss med å sette noen prioriteter.

FruitfulTime TaskManager er et program med mange muligheter for å ordne tiden sin. Det er tilgjengelig i to versjoner; den med flest funksjoner må du betale for ($ 30), men det er et svært funksjonelt program uansett. Man kan blant annet sette start- og sluttdato for oppgaver, dele opp oppgaver i deloppgaver, merke hvor langt man har kommet og sette prioritet for oppgavene.

Programmet kan installeres på en USB-penn og tas med overalt om du har behov for det; så lenge du kommer til en datamaskin med Windows på.

2008-07-12

Gode backupprogrammer

"Ekte mannfolk tar ikke backup - De gråter når filene blir borte" sto det en gang i Gamereactor-magasinet. Grunnen til at folk ikke tar backup er at det er utrolig kjedelig; når jeg sier folk antar jeg bare at alle tenker som jeg gjør. Det å dra filer over i mapper, over på andre harddisker og lignende er en oppgave jeg ikke orker å sette av tid til fordi det er så mye annet jeg kan bruke tiden til.

Vi trenger automatisering. Alle latsabber som bruker Mac har allerede fått løst problemene sine; de har Time Machine, men hva skal Windows-brukere gjøre mens Steve Ballmer får fart på seg og lager en skikkelig backup-funksjon i en ny versjon av Windows?

Lifehacker hadde en av sine Hive Five-kåringer nettopp - brukerne ble bedt om å anbefale sine favorittprogrammer til backup, og de fem mest "påstemte" programmene ble gitt en plass på listen over de beste av de beste.

Mange av disse er gratis (i motsetning til Norton Ghost, Telenor Sikker Lagring og andre proprietære alternativer), og jeg har selv lagt min elsk på Cobian. Dette er kanskje det tipset jeg har kommet med som haster aller mest - Du kommer til å miste all dataen din en gang, og det er best å være føre var.

2008-07-11

Gjør mobilbildene dine bedre

Jeg husker fortsatt da den første kameramobilen fra Nokia kom. Året før hadde de spådd at man snart kunne se film på mobilen sin (noe de fleste fnyste av og tenkte på som futurisme), men så kom fargeskjermene og kameraet. Vel å merke seg kostet den 4 000, og det med et ganske stivt abonnement (verre enn iPhone som ble lansert i dag, og Dagbladet har til og med utlyst en konkurranse der du kan vinne en om du setter DB.no som startside), og ga ikke så gode bilder som det ble vist i reklamen (du kunne se porene til de som ble fotografert, og selv om jeg gikk til anskaffelse av en ett år senere ble det ikke så god kvalitet).

Nå er det fortsatt slik at mobilkameraene ikke gir verdens beste bilder. Grunnen er at mobilene er så tynne at det ikke akkurat blir plass til all verdens lukkere, speil og objektiver i en mobil på under en halv centimeters tykkelse. Det er heldigvis mulig å fikse litt på bildene med dette gratisprogrammet som jeg fikk et tips om via Lifehacker (takker nok en gang); det kalles Mobile Photo Enhancer (det gjør bildene bedre, stol på meg).

Jeg må bare minne om at det ikke er all verdens muligheter til å fikse på et bilde, du kan for eksempel ikke gjøre slik som 99 % av alle actionfilmer; ta et bilde, legge det inn på datamaskinen og zoome inn på enhver detalj som blir sylskarp bare ved hjelp av et dataprogram. Mobilkameraer gir fortsatt bransjens verste bilder, og skal du ta gode bilder burde du investere i et godt speilreflekskamera, eventuelt et godt kompaktkamera (ALDRI et kamera som er så lite som et kredittkort; det synes på bildekvaliteten). Uansett, før du legger dem ut på Facebook er det jo greit å bearbeide dem...

2008-07-06

Songbird

Programmer med åpen kildekode blir stadig mer populært. Svært mange mennesker har de siste årene begynt å bruke Mozilla Firefox som nettleser, noen har også begynt å bruke OpenOffice.org i stedet for Microsoft Office, Gimp erstatter Photoshop for mange og Linux (min favorittdistribusjon er Ubuntu) blir stadig mer populært som operativsystem. Nå er det også et prosjekt igang for å lage en musikkavspiller som skal kunne ta over for iTunes som markedets mest populære musikkavspiller, og det heter Songbird.

Ved første øyekast er ikke iTunes så veldig ulik iTunes. Sidemenyen, listevisningen, stort sett alt unntatt den svarte fargen er likt iTunes. Forskjellen mellom Songbird og iTunes ligger mer under panseret og i filosofien; mens iTunes helst vil ha lukket kildekode og at Apple skal bestemme hvordan du bruker avspilleren, lar Songbird deg velge hvordan utseende, avspilling og oppførsel til spilleren skal være. I tillegg kan du velge hvilken nettbutikk du skal bruke, som gjør at iTunes-store får litt konkurranse som nettbutikk.

Jeg valgte å installere med den norske oversettelsen, men her mangler det fortsatt litt; det er noen feiloversettelser og gramatikkfeil her og der, i tillegg til noen steder der det ikke er oversatt i det hele tatt, men stort sett er den ganske god. For de som vil ha et helt rent grensesnitt anbefaler jeg å gå for den originale engelske utgaven.

Noe jeg ble litt irritert over da jeg brukte spilleren første gang var at den ikke hadde innebygget cover flow (albumforsider på en rekke), men dette fant jeg to utvidelser for som skulle fikse. Deretter kunne den søke på nettet etter coverne (20 % fant den ikke, 50 % av de resterende var ikke riktig cover), så jeg måtte legge dem inn selv.

Uansett, det er alltid bra å være tidlig ute, så prøv ut Songbird, til tross for barnesykdommene den har med seg. Det kan bli et bra bytte.

2008-07-05

Google Kalender

Det hadde vært deilig å ha et fantastisk planleggingsprogram som skannet hjernen din for avtaler og kunne vise deg akkurat hvilke avtaler du hadde og når du burde gjøre visse oppgaver. Dette finnes, og den heter Google Kalender. Vel, uten hjerneskanningen... den kommer nok snart.

Uansett, for alle som elsker å ha orden i hverdagen, men er litt rotehoder, kan Google Kalender gjøre underverker. Man trenger bare en Google-konto og en nettleser, og så kan man legge inn avtaler og lignende. Du kan legge inn ting som kommer opp, som tilfeldige møter, handleturer, lekser og lignende når det kommer opp. Eller du kan lage oppføringer for regelmessige ting, som bursdager, ukentlige kurs, skoletimer, forelesninger.

Det er også mulig å dele kalendrene med andre, dermed kan man organisere prosjekter i klasser og bedrifter mye bedre. Så absolutt noe alle lærere burde introdusere sine rotete elever for.

Belvedere Automated File Manager


Jeg tipper at du har ett eller annet sted på datamaskinen din der du legger ting, men ikke gidder å gjøre noe videre med. Kanskje er det noen filer du har tenkt til å slette eller legge et annet sted. Heldigvis oppdaget jeg nylig et program som gjør denne jobben for deg, og det har det sleipe butlernavnet Belvedere.

Belvedere er et enkelt fritt program (altså; gratis og med åpen kildekode) som utfører oppgaver i visse mapper basert på regler du gir den. Litt enklere sagt: Når du bruker Belvedere dreier det seg om å rydde opp i mapper. Når du åpner Belvedere og har en mappe du vil holde orden i, må du først legge til denne mappen. Deretter lager du én eller flere regler for innholdet i mappen (som for eksempel at den skal slette alle filer som er laget for mer enn fire uker siden) og du er ferdig. Deretter gjør den jobben automatisk når du sitter på datamaskinen.

Som sagt er programmet fritt, og tar lite systemressurser. Jeg vil tro at alle har behov for og kan forstå programmet, så gi det et forsøk. Det er kun tilgjengelig for Windows.

Huskeliste på Windows-skrivebord


Jeg har fått spørsmål om jeg vet hvordan man får notater på skrivebordet i Windows. Jeg har for vane å huske avtaler og lignende i hodet (men er til tider distré) og har derfor måttet si "Bruk Google Kalender eller Google Desktop", men det er jo egentlig ikke det folk vil ha. Problemet med kalenderen er at man må logge seg på nettet for å fikse det, og Google Desktop er jo et helt eget program.

Rememberthmilk.com er en tjeneste som gjør at du husker melken du skal kjøpe... og andre ting du eventuelt har behov for. I tillegg har man en artig tjeneste i Windows som kalles ActiveDeskop, som egentlig er en slags løsning for å integrere nettfunksjoner direkte til skrivebordsbakgrunnen din. Denne funksjonen har vært der helt siden Windows 98, men ble ikke så populær grunnet at nettet ikke var like raskt den gangen og kostet mer. I tillegg er løsningen avskaffet av widget-systemet i Windows Vista og i andre løsninger, men det kan være greit i visse tilfeller.

Jeg har funnet en guide til hvordan man skal bruke ActiveDesktop til å legge til sin rememberthemilk-huskeliste (som egentlig er ment for iGoogle-forsiden) på Windows-skrivebordet. Jeg lar de egentlige forfatterne få æren, og trekker meg tilbake med en link til guiden (som står skrevet på engelsk, men jeg tror de fleste leserne er komfortable med det).

Mozilla Weave

Det er visse folk som leverer og aldri skuffer. Mozilla er en av dem. For det første leverer de en av verdens beste nettlesere, for det andre en av verdens beste epostløsninger (Thunderbird) og nå har de lansert noe som man kan legge til som nummer tre; en nettlesersynkroniseringsløsning.

Denne utvidelsen til Firefox kalles Mozilla Weave, og kan sammenlignes med Operas nyeste løsning, kalt Opera Link. Poenget med Opera Link og Weave er å synkronisere personlig data mellom nettlesere som du bruker på forskjellige steder i livet ditt. Du har kanskje skole eller jobb der du bruker en nettleser, en mobiltelefon du surfer med og en nettleser til hjemme. Og i så fall har du sikkert irritert deg over å ha måttet legge inn tre ganger; bokmerker, passord, utvidelser og lignende.

Derfor har man Weave, som har som mål å klare å ta vare på alt fra gang til gang du bruker Firefox. Man kan lage seg en konto for alle opplysningene sine, og deretter kan man gå i gang med å synkronisere faner, historikk, bokmerker og passord mellom nettleserne sine. Jeg klarte å sette den opp ganske lett, alt jeg trengte å gjøre var å legge til utvidelsen i Firefox og lage en konto, som dere kan se på bildet under.

For øyeblikket er Weave kun i versjon 0.2 (den blir først verdig en éner når produsentene har lagt inn alle funksjoner de først satte seg som mål og den er stabil), men det er ingen ting galt i å være tidlig ute. Foreløpig vil jeg være forsiktig med å legge inn passord, siden denne funksjonen er på et tidlig og eksperimentelt stadium, og den dermed kanskje er litt sårbar for hacking.

Tjenesten er veldig enkel å bruke (etter første innlogging trenger du ikke å gjøre noenting), og kan til og med avskaffe utvidelsen Foxmarks.