2008-05-30

Unngå spam

De fleste begynner en eller annen gang i løpet av livet å få spam. Spam er slik mail du ikke ønsker å få og som du heller ikke har gått med på at du skal få. Jeg får slike hver eneste dag, og de kommer som oftest fra en med et veldig engelskklingende navn, men veldig dårlig gramatikk. Disse vil selge meg (1) piller som skal forstørre utstyret mitt, (2) vanlig viagra eller (3) dyre ting veldig billig. Av og til får jeg også en fjerde type, disse er folk som vil gjøre meg rike i en fei ved at jeg skal gjøre dem en aldri så liten tjeneste (dra til Indonesia og utgi meg for å være en person eller sende dem penger slik at de har råd til å reise til en hemmelig bankboks og ta ut en formue som de skal gi meg 90 prosent av). Kort sagt vil de fleste gjøre meg tjenester som apellerer til veldig enkle følelser:
- Dårlig selvtillit
- Grådighet

Hvorfor får jeg slike mailer? Det er to måter jeg kan ha startet dette på:
- Jeg ga fra meg mailadressen min til noen folk over en nettside
- Jeg la ut mailadressen min på nettet slik at den ble plukket opp av en bot som tråler nettet etter folk å spamme.

For meg gjelder det siste. Dette kan man gjøre noe med, og det er enkelt; hver gang du skal legge ut mailadressen din, skriv den ikke med alfakrøll mellom første og andre del, og dropp punktumet i domenenavnet. Altså ikke skriv "example@example.com" men "example [at] example [dot] com" dersom du skal poste navnet ditt på nettet. På denne måten forvirrer du botene som søker etter mailadresser gjennom søkemotorer. En ting som er viktig er å variere; dersom alle begynner å skrive bare [at] og [dot] vil botene begynne å søke etter disse i stedet for "@" og "." Bruk en ny variasjon hver gang, og bruk gjerne nordiske bokstaver som æ, ø og å.

Den første er også ganske lett. Hemmeligheten er at du ikke skal gi fra deg mailadressen til sider du mener er mistenkelige (eller som du rett og slett irriterer deg over, som for eksempel Facebook). Det finnes noen nettsider som tilbyr midlertidige mailadresser, og min favoritt er guerillamail. Denne lager en mailadresse som varer i femten minutter, og da har du tid til å registrere deg og motta en bekreftelsesmail. Deretter vil du aldri være plaget mer.

Jeg har også tatt et tredje initiativ, som man kan se nederst i sidestolpen. Der står det "Dø, spamboter!" og under er det en bildelenke til en side. Denne siden inneholder 100 tilfeldig genererte epostadresser. Hver gang en spambot går inn på en slik side, vil den få 100 bullshitadresser, og dersom det er mange nok linker til slike sider vil vi ganske snart fylle opp registrene til spambotene, og på den måten sinke dem i sitt arbeid. Dersom det blir mange nok tilfeldige adresser, vil spammerene gi opp til slutt. Alle som har en nettside burde linke dit for å stoppe et av de største problemene på hele internett.

2008-05-29

Programmering i Python


I den siste uka har det ikke vært noen innlegg; jeg har vært opptatt med andre ting. En ting jeg har oppdaget og lært er programmeringsspråket Python. Python er lett (du trenger ikke å være datakyndig), og takket være en god guide og noen programmer har jeg kommet godt i gang. Det er veldig anvendelig, kan kjøres på alle kjente operativsystemer og er ikke bare ment for enkle hjemmebrukere. Det har blant annet blitt brukt til å lage en svært god 3D-suite kalt Blender. Der kan du kan lage dine egne animasjonsfilmer, bilder og spill.

En liten forhistorie om meg og programmering: I vår var det et programmeringskurs i C++ på skolen vår. Jeg klarte meg bra først, men idet vi begynte å gå over til litt mer avanserte funksjoner ble det veldig vanskelig. Dette har med at C++ rett og slett er bygd opp på en annen måte, og har mange avanserte kommandoer som en nybegynner vil ha vansker med. Derfor ga jeg opp. Python er C++' strake motsetning, og er omtrent som å lese vanlig engelsk.

Det første jeg gjorde var å finne et ordentlig program å skrive kodene i. Dette hadde jeg heldigvis fra før; Notepad ++. Programmet er en mer avansert notatblokk, lik den som følger med Windows. Forskjellene mellom de to er mange; man har faner og man kan velge hvilket språk man koder i (så fargelegger programmet de forskjellige elementene, slik at det blir lettere å lese). I tillegg er programmet open source (hurra!)

Deretter måtte jeg installere Python i seg selv. Python er selve saken man trenger for å kjøre programmene. Det som er bra med Python er at du kan kjøre programmene fra kildekodefilen (det er omtrent som å lage en Word-fil). Med andre programmer må man kompilere programmene først (det vil si at du bruker et program til å gjøre om koden til et språk som datamaskinen kan forstå, med 1 og 0 i stedet for tekst), men dette kan Python gjøre direkte.

Det aller siste du trenger er en guide til hvordan du kan lære Han har jobbet for blant annet Adobe (les: verdens største produsent av kreativ programvare), og har skrevet en svært god bok kalt "A byte of Python", som er en svært enkel guide til hvordan man skal programmere i Python, der han går gjennom språket i trinn og forklarer hva alt gjør uten å bli for nøye og avansert. Den er tilgjengelig i alt fra .pdf til .html, og jeg anbefaler å laste den ned og ha den på PC-en din (helst i .pdf-versjon). Noe som er irriterende med .pdf er at det åpner seg automatisk i nettleseren og ikke gir deg noen mulighet til å lagre, men utvidelsen "PDF Download" til Firefox gir deg muligheten til å velge om du skal lagre dokumentet eller åpne det i nettleseren når du skal til å åpne det

Mange spør seg sikkert hva man skal kunne bruke dette til, og det er tusenvis av måter man kan benytte seg av dette på selv om man ikke skal bli dataprogrammør. Alle kan ha bruk for noe som skal hjelpe seg. For eksempel kan du lage enkle programmer som kan minne deg på ting, gjøre ting for deg og så videre. Det kan bli virkelig nyttig lærdom. I tillegg vil du lære mer om datamaskiner mens du holder på, og det er alltid nyttig (unntatt når altfor mange folk spør deg om hjelp samtidig). Lykke til!

Hjelp Firefox med verdensrekord

Jeg er en av dem som gleder seg til Firefox 3, og nå har Mozilla begynt å varme opp til releasen. Blant annet har de gitt ut en release candidate (en nesten stabil versjon med alle nye funksjoner på plass), og nå skal de sette en ny verdensrekord med lanseringen av fullversjonen.

Det beste av alt er at alle mennesker i verden kan være med på å sette rekorden, det handler nemlig om flest nedlastinger innen 24 timer fra utgivelsen. Mange har vanskelig for å gå rundt og huske på at de skal laste ned, men derfor har de opprettet en "pledge", en slags troskapsed der man lover at man skal laste ned, og idet Firefox 3 lanseres vil du få en epost til en epostadresse du har registrert. Dette kan du gjøre ved å trykke på reven nederst her.

De har lagt opp til konkurranse mellom landene. Foreløpig ligger Norge veldig dårlig an i forhold til Sverige og Danmark, men det er dette dere må rette på. Man kan se hvordan land ligger an på et interaktivt kart nederst. Registrer dere, og fortell alle dere kjenner om denne hendelsen.
Download Day

2008-05-15

TinyURL

Alle har en eller annen gang hatt en form for sykt lange webadresser (URL) som de skal sette kopiere inn i noe som skal leses. Det er ikke særlig lesbart med noe som er blått og fyller tre linjer. Som oftest har disse med søkemotorer på steder som Google, Google Maps, QXL og lignende å gjøre, men kan også komme fra nettsider som har veldig mye informasjon.

TinyURL
er egentlig ganske enkelt: Forkort lange URL til enkle små saker som ikke tar mer enn noen og tjue tastetrykk å skrive, og tar liten plass når man kopierer dem.

For eksempel kan en ganske lang adresse, som dette søket i Gule Sider etter Drammensveien 11 (det ser slik ut: http://www.gulesider.no/gs/categoryList.c?drill=fxmunicipality%3AOslo%7C&showAllGeo=2&offset=0&q=drammensveien+11&x=33&y=15)
bli til dette: http://tinyurl.com/6ychfl. Adressen til denne bloggen i TinyURL er http://tinyurl.com/5ssgp2.

Bare tenk på hvor nyttig dette er når man for eksempel skal skrive inn sider i forum uten å bruke en halv kilometer med skjermplass, eller hvis du som jeg skal skrive inn lange sider direkte i en blogg. Jeg har også brukt dette på mine kildehenvisninger i skoleoppgaver, og jeg antar at en sensor på en masteroppgave (der det hele tiden er kildehenvisninger i teksten) kommer til å bli takknemlig for sånne korte henvisninger.

Såklart har noen (ganske dårlige) humorister kommer på banen og laget GiganticURL, som lager et utrolig langt URL av selv den korteste adresse. Foreløpig er det kun litt over 4000 URLer laget på dette, mot noen og søtti millioner på TinyURL.

Shorten that lengthy URL!

2008-05-13

Forbedre 24/7

Nå har antallet besøkende på denne bloggen bare blitt høyere og høyere. Faktisk er vi oppe i over 40 treff daglig, og av de nesten tusen treffene bloggen har hatt totalt, har 1/3 vært i mai, den siste måneden. Altså går ting fremover, heldigvis.

Jeg hadde egentlig aldri trodd at jeg skulle få mer enn 500 treff på bloggen før jeg ble lei og lot den bli med i WWW-himmelen som et tegn på at det en gang var en liten gutt som håpet på å bli en kjent skribent.

Uansett, jeg bruker StatCounter for å finne ut alt dette, en meget bra tjeneste jeg kan anbefale alle som driver en blogg. I tillegg til kun å telle treff, kan jeg se masse data om de som har vært her (hårfarge, sivilstatus, alder, bilde osv). En av de artigste tingene man kan gjøre er å se hvor folk kom fra, hvilke sider de var på før de trykket på en link hit. Jeg har en god del besøkende fra Kvasir, og jeg kan se hva disse har søkt på. Ingen søkemotor er perfekt, og en god del kommer med spørsmål de ikke kan få svar på fra bloggen slik den er akkurat nå (som for eksempel hvordan man skal hindre noen i å se inn i PC-en din fra siden...). Uansett, visjonen til denne siden er jo å hjelpe folk med hva enn de trenger hjelp til, så derfor opprettet jeg en epostadresse som du kan spørre spørsmål om alt til. Alt.

Det vil si, du kan spørre om ting som holder seg innenfor det du tror er mitt kunnskapsområde. Altså, dropp sport, og du kan spørre om alt rundt det, men det er bra om det holder seg innenfor temaet til bloggen. Spørsmålet trenger ikke å være konkret eller spesielt smart. For eksempel kan du spørre "Jeg kjeder meg. Hva burde jeg gjøre nå?" [prøv Linux] eller "Burde jeg egentlig prøve Linux?" [Ja, jeg sa jo akkurat det] og "Hvis universet skulle vært laget av én kjendis, hvem burde det vært?" [Pia Tjelta eller Lars Monsen, men jeg går for Pia Tjelta]. Så send en mail til forbedre[ætt]gmail[dått]com med et bra spørsmål.

Og nå spør sikkert folk seg "Hvorfor skriver han epostadresser så rart? Vi pleier jo å bruke @ og ordentlig punktum?" Det er for å beskytte meg mot spam. OK, jeg skal innrømme at det er litt morsomt med Dr. Tom som hele tiden vil at jeg skal kjøpe penisforstørrelsespiller fordi jeg ikke liker kroppen min, men det er slitsomt. Nesten all spam kommer av at man har programmer som skanner websider etter epostadresser, for så å spamme dem til døds. Derfor må man skrive epostadressen sin slik, og helst variere litt fra gang til gang, og så unngår man spam.

2008-05-11

Hold PC-en frisk i all tid

Skal bare tipse om en guide jeg fant på DinSide.

Mange har sikkert opplevd at en datamaskin ikke akkurat går raskere etterhvert som du bruker den, grunnet at man roter til systemet. Derfor burde man ta en sikkerhetskopi av slik systemet var før du begynte å tulle med det, det vil si: akkurat slik det var da PC-en var ny. Dersom man har en slik kopi slipper man å ha en installasjonsdisk til Windows (som vi ikke får med når vi kjøper datamaskiner, Gud må vite hvorfor). Det man trenger til dette er kun en Ubuntu-CD (som jeg tidligere har laget min egen guide til å installere), så det skal være lett å gjøre.

Her finner du guiden til hvordan å gi din PC evig ungdom.













Denne CD-en med gratis programvare kan bli redningen for din PC.

CCleaner

OPPDATERING: På 2008-08-06 ble registerrensing, det halvparten av denne artikkelen handler om, erklært som myte av Lifehacker. Resten av artikkelen har en nytteverdi, men registerrensing skal man se bort ifra. Denne delen av artikkelen blir ikke fjernet grunnet historisk verdi.

Noe av det mange bekymrer seg for når det gjelder datamaskiner er å fylle opp disken, fordi de tror dette gjør datamaskinen tregere. Det er egentlig ikke dette som er hovedårsaken til at datamaskiner blir trege, men heller at man har mange midlertidige filer og at man har et urent register.

Midlertidige filer er informasjon som lagres etterhvert som du bruker programmer, men kan ta mye plass i lengden og et program tregere fordi det hele tiden må ta hensyn til gamle, unødvendige filer. Registeret er en slags samling i hjernen til Windows som forteller hvordan det skal kjøre programmer, og informasjonen lages i nøkler. Etterhvert som man installerer programmer kommer flere nøkler til, og ofte blir unødvendige nøkler liggende igjen når man avinstallerer programmer. Dette kan også gjøre PC-en din tregere. Derfor kan det være viktig å kvitte seg med midlertidige filer og fikse opp i registeret. Vi har altså et gratis program som kan gjøre begge deler, og det heter CCleaner (tidligere kjent som CrapCleaner).

Programmet er lett å installere og kan settes til å bruke norsk. Menyen "Rense" er for å fjerne midlertidige filer. Her er ikke alle boksene sjekket av når man starter, og jeg anbefaler å krysse av alle, siden du ikke vil miste noe viktig. Deretter vil den finne alt rot (tar rundt 1-3 minutter) og så kan du rydde opp. På nesten alle jeg har gjort dette hos har det vært over en gigabyte (GB) (som er 1024 megabyte (MB)) med overflødig data, som betyr at du kan frigjøre mye plass også.

Så kommer registerrensingen. Her må jeg få lov til å legge vekt på to ting; for det første er registerrensing svært viktig, og for det andre er det like viktig å ta backup av registret når programmet spør. Jeg har renset registre mange ganger, men én gang hadde jeg bruk for backupen. Greiere å være føre var på dette, fordi man kan hindre PC-en i å virke riktig dersom man fjerner ting som er viktige (det er liten sjanse for å ødelegge noe, så ikke bli redd for å ta i bruk programmet). Å fikse registret er ganske likt den forrige, huk av for alt og kjør et søk. Velg deretter å rense alt, og ta backup. Programmet vil så begynne å mase for hver bidige ting. Velg "Ja til alt", og alt vil gå automatisk. Skulle noe gå galt, altså systemet advarer deg om at du mangler noen nøkler eller du merker at det ikke fungerer skikkelig, så høyreklikker du på backupfilen og velger "Merge". Noe som kan være interessant er at det kun er fire prosent av alle Windows-installasjoner som ikke har noen registerfeil.

Med PC-er fungerer det som mamma sier; rydd rommet ditt. Mens datamaskinen din holder på med sitt er det kanskje en idé å gjøre det samme selv? Et lite hverdagstips fra meg: Leste nettopp at man blir ganske mye mer effektiv av å ha det ryddig rundt arbeidsområdet sitt (ikke noen overraskelse), altså gjelder det å holde pulten ren og ha system på alt. Legg tilbake alt du ikke har noen konkrete planer for at du skal bruke senere.

2008-05-09

Besøkende fra hele verden?

En kort notis på en fredag kveld: I dag har bloggen fått sin første besøkende fra den sydlige halvkule! Det er tydeligvis en i Lima, hovedstad i Peru, som har funnet frem, men jeg tviler på at han snakker norsk. Det viser seg at de fleste besøkende jeg har utenfor Norden (ja, det er noen få) finner veien hit ved hjelp av enten artikkelen om adblock plus eller Ubuntu. Spørsmålet er, burde jeg gå internasjonalt? Legger ved et kart over hvor besøkende kommer fra, og den besøkende fra California er forøvrig selveste Google. Googler du "forbedre din pc" vil jeg være blant de øverste resultatene. Men nok selvskryt, ha en god helg!

2008-05-07

Hvor rask er du egentlig?

Vi er flinke til å ta tiden på hvor raskt vi løper, men hvor ofte får du egentlig bruk for de to minuttene du har til overs på en to kilometer lang løpetur? OK, statistikken viser at man lever lenger hvis man trener (jeg skal nok begynne en vakker dag, jeg og...), men hvorfor ikke spare inn tiden på ting du gjør oftere? Jeg tror nå jeg klarer å spare inn de fem ekstra årene jeg kunne tjent på å trene... ved å skrive raskere, selvfølgelig.

Tenk på hvor viktig det å skrive på et tastatur er for deg. Du tenker kanskje ikke så ofte over hvor mye du skriver hver dag, men hvis man regner med at man skriver ca. 1/3 av en normal arbeidsdag, som er en underdrivelse, skriver man i nesten tre timer daglig. Og det er ikke medregnet chatting, Facebook, googling og alt annet man gjør på fritiden. Derfor vil det å skrive raskt på et tastatur være en måte å spare masse tid på. Det er jo litt vanskeligere å sammenligne resultater på et tastatur enn i virkeligheten, det er litt mindre prestisjefylt å vinne og jentene liker deg ikke bedre av det (snakker av egen erfaring).

Uansett, da jeg begynte å skrive touch, gikk skrivehastigheten min opp med 75 prosent, og jeg var dritrask da jeg skrev med to fingre (ca. 40 ord i minuttet, som er så raskt som man kan gå). Nå skriver jeg 70 ord i minuttet når jeg tester meg. Det betyr at jeg på fire timer kunne skrevet det samme som jeg før ville skrevet på sju, og disse tre ekstra timene vil være svært hendige for eksempel under tentamener.

Så, vil du finne ut hvor rask du er? Gå inn på TypingTest.com, og sjekk ut farten din i skrivetesten. Der vil du til slutt kunne finne ut hvor mye tid du vil kunne spare på å skrive touch. Forøvrig går det an å legge til dette som en Facebook-applikasjon, og da kan man jo sammenligne mellom hverandre (våger noen å utfordre meg?). Du kan si hva du vil, men det er i alle fall nyttigere enn jetman. Og forresten må man velge treminutterstesten for mest nøyaktig resultat, alle har en tendens til å få bedre resultat på de kortere testene.

Forøvrig har jeg et hemmelig våpen når det gjelder å skrive raskt, nemlig Dvorak-tastaturet, som er bygget for å være raskest mulig å skrive på og enklest mulig å lære. På 23. mai er det den uoffisielle Dvorak-dagen, så da kommer jeg med mitt store innlegg om Dvorak. Følg med!














Takk til
Dansk Dvorak for tillatelse for å publisere illustrasjonen på bloggen

2008-05-02

Bedre kvalitet på YouTube

Et svært kort innlegg denne gangen, men svært nyttig vil jeg også tro. YouTube, verdens mest populære nettsted for videoer for tiden, har tydeligvis skjulte og bedre kopier av alle videoer gjemt et sted. Hvordan ellers forklarer man forskjellene i kvalitet når man legger til &fmt=18 i slutten av nettstedsnavnet? Jeg legger ved to linker for å vise dette frem.

Vanlig kvalitet
Med den ekstra taggen

2008-05-01

Frie alternativer

Før var det å laste ned programvare fra nettet en tidkrevende prosess. På grunn av at folk hadde modem med 28 kilobit i sekundet (det er rundt 3,5 kilobyte i sekundet) var det praktisk talt utenkelig at man en dag skulle kunne laste ned programmer og bruke disse. Derfor kjøpte man programmer på CD-er, og gratis programvare var ikke særlig populært på grunn av at det var vanskelig å få ut til folk. I dag har man muligheten til å laste ned programmer, både lovlig og ulovlig. Dessverre er det mange som velger den siste.

OK, kanskje sjansene er små for å bli tatt, men er det egentlig vits i å ta risken med å laste ned ulovlig programvare dersom man har gratis som er like bra? Problemet for de fleste er at de aldri får høre om det som er gratis. For eksempel har alle hørt om Photoshop, men hva med GIMP eller Paint.NET som er like gode for folk flest?

Jeg fikk her om dagen, via ITavisen (en side jeg har begynt å sjekke jevnlig), et tips om OSalt.com, som står for Open Source Alternative. Siden er enkel å forstå, har du lyst på et program som koster penger, kan du skrive inn navnet og få servert en liste med gratisalternativer som kan dekke dine behov like bra.

Siden skal være enkel å bruke, men det er viktig å se etter at du har et operativsystem som passer. For eksempel er det svært fristende å laste ned den lekre MSN-erstatningen Adium, men denne er dessverre kun for Mac... se etter under programtitlen om navnet på operativsystemet ditt er strøket over.

Og har du noen spørsmål, eller vil bare si at du har lest bloggposten? Skriv det inn i kommentarfeltet, og motivér meg!