2008-02-10

Ta tilbake 20 % av båndbredden din

OPPDATERING: På 2008-08-06 ble dette erklært for en myte av Lifehacker. Artikkelen ligger nå kun ute av nostalgiske grunner.

Du kommer kanskje til å få et lite sjokk her, men Microsoft tar 20 % av båndbredden din til seg selv. Dette reserverer de som en liten kanal der de kan drive sin egen aktivitet (laste ned sine egne oppdateringer, overvåke PC-en din og så videre), men nå har tiden der du skal ta den tilbake kommet.

OPPDATERING (2008-06-15): Dette tipset har jeg fått rapporter om at ikke virker på Windows XP Home Edition. Jeg vet ikke om det virker på Vista, men man kan jo prøve.

Gå inn på startmenyen din og trykk på "Kjør". Tast så inn "gpedit.msc". Deretter vil du bli tatt til en veiviser. Trykk på "Datamaskinkonfigurasjon" og deretter "Administrative maler". Det sier seg selv at du skal gå inn på "Nettverk". Siste skritt før vi kommer inn på din portal til 25 % raskere internett er å trykke på "QoS-pakkeplanlegging" og til slutt "Begrens båndbredde som kan reserveres".

Microsoft vil prøve å få deg til å tro at den ikke er konfigurert, men trykk på "Aktivert". Da vil du se i en boks like under at det står 20 %. Så det er der de skjuler det... Uansett, sett denne ned til 1 % (0 % er ubegrenset, det vil du ikke), og du vil se forbedringen ganske snart. Kos deg med 25 % raskere nett.

Gmail

Jeg har vært gjennom alt. Praktisk talt. Jeg har hatt webmail både fra Hotmail, Yahoo, Nameplanet og lignende. Foreløpig har jeg ikke sett noe bedre enn Gmail, og her er grunnene til at du burde bytte i dag. I tillegg skal jeg klare opp i noen problemer folk kommer over når de skal bytte.

1. Du trenger aldri mer å slette en mail.

Innboksen din vokser hver dag. Bare se selv på Gmails startside, det vokser for hvert sekund. Dette gjør at du kan ha nærmest uendelig mange mail i innboksen. Og vil du ikke ha dem i innboksen fordi de lager rot, kan du bare arkivere den. Da fjerner du den fra innboksen, men den kommer fortsatt i "All mail" og i søkeresultater.

2. Gmail har verdens beste spamfilter

Google katalogiserer spam, og legger dette i "søppel"-innboksen. Hittil har den ikke tatt feil en eneste gang med meg.

3. Gmail kan du laste ned til PC-en din gratis

Du kan bruke et eksternt program til å laste ned mailen din til PC-en din, helt gratis. Microsoft vil ta betalt for dette. Google er litt mer rause, og lar deg få dette uten noen haker.

4. Gmail gir deg tilgang til mange andre tjenester

Google tilbyr mange andre spennende tjenester med en gang du har en konto hos dem. For eksempel har vi deres Google Documents, og selvfølgelig Blogger. YouTube blir også eid av Google.

5. Gmail er gratis. Uansett.

Gmail vil aldri prøve å få deg til å oppgradere til noe annet. Du får alt gratis, i motsetning til hos andre der de vil ta betalt for bedre lagringsplass og så videre. Gmail har dessuten alltid ledet an. Da Gmail kom med én gigabyte, kom de andre med det. Da de kom med to, kom de andre med det. Da de kom med fem, dilta de andre etter. I dag har de seks. Hvem kan matche det?

Så til mytene om Gmail:

1. Jeg kan ikke bruke Messenger med det.

Jo, du registrerer Gmailen din for et Windows Live Passport. Deretter eksporterer du kontaktlisten din i Windows Live Messenger (Kontakter > Lagre direktemeldingskontakter) og importerer dem i din nye konto.

2. Alle vil bli forvirret når jeg begynner å bruke det.

For det første: Det er deres problem hvis de ikke klarer å få det inn i huet sitt etter ett forsøk, for det andre: Du kan registrere Gmail sammen med den andre mailen din. Da kan du velge om du skal sende fra den gamle eller den nye eposten din.

3. Da må jeg sjekke to kontoer.

Nei, det må du ikke. Du kan sette Gmail til å hente alt fra den gamle med POP3 eller lignende saker (dette får du hjelp til av Google, ikke meg). Hvis dette ikke virker kan du sette den gamle til å videresende alt til Gmailen din, voilà.

4. Jeg vil ikke få beskjed med én gang når jeg får en mail.

Du er tydeligvis vant med å få beskjed via Messenger når du får en mail. Du kan i stedet for å bruke Messenger bruke Gmail Notifier. Dette er et program fra Google som gir deg beskjed, uten at du trenger å logge deg på Messenger og bli sagt "Hei, skjera?" til av hundre personer hver gang du bare vil sjekke mailen din.

5. Jeg har hørt et sted at Google leser mailen min på Gmail.

Halvsant. Googles måter å gi reklame på, er å skanne nettsider, finne nøkkelord, og gi reklamer basert på disse. Google har tekstbasert reklame i Gmail, veldig lite synlige, og de skanner mailen din med maskiner som ikke samler inn privat informasjon og gir deg reklame basert på innholdet. Personlig mener jeg det er verre at Microsoft slenger inn reklame i alle mail du sender.

Gmail er det beste du kan få innen webmail akkurat nå, så ta i alle fall en prøvetur. Det er gratis.

2008-02-04

Google Desktop

Har du hatt lyst til å kunne finne ting gjemt inni PC-en din på et blunk, eller rett og slett tenkt "Hmm... skrivebordet mitt mangler et sidefelt med en blomsterpotte og en klokke..."? Da er Google Desktop det du trenger.

Folk som har lest litt nedover på siden har kanskje allerede merket seg at jeg er litt fan av Googles saker. Og, ja, jeg bruker omtrent alt Google har å tilby av nyttige tjenester. Og med god grunn. De tilbyr akkurat det du trenger i hverdagen. Hvem har ikke lett etter dokumenter noen gang?

Windows innebygde søkefunksjon er rett og slett irriterende. Den er treg, har en snusfornuftig hund på siden og finner rett og slett ikke det du trenger. I tillegg må du spesifisere om du skal søke i dokumenters tittel eller inni dem, som jeg mener er ganske irriterende.

Så, hvorfor ikke skaffe deg Google Desktop, som indekserer harddisken din på noen timer, i tillegg til internettloggen og Gmailen din om du har lyst? Programmet er simpelthen fantastisk. Det går for eksempel an å få en liten søkeboks som popper opp hver gang du trykker på Ctrl to ganger. Så, hvor lang tid tar det å søke, spør du? Det går mens du trykker.

Og for de som er glade i å slenge inn pynt har vi sidefeltet. Her går det an å legge inn gadgets, som en virtuell blomsterpotte, notater og en "å gjøre"-liste. Jeg er ikke så opptatt av eye-candy, så jeg har skrudd det hele av.

Til alle dere smarte Mac- og Linux-brukere der ute, dette er også tilgjengelig for deres plattformer. Et must for alle mindre organiserte mennesker, altså.

Messenger Plus! Live

De fleste jeg kjenner bruker Windows Live Messenger (den nye versjonen av MSN Messenger, bare med styggere navn) for å nettprate. Den har dessverre en del feil, blant annet savner jeg faner i samtalevinduet (jeg har for vane å fylle opp oppgavelinjen med for mange samtaler) og mulighet for utvidelser.

Heldigvis har vi noen som ligger Microsoft i forkjøpet. Messenger Plus! Live er en helt gratis plugin for Messenger, som du installerer på siden og som integrerer seg med Messenger. Blant godbitene du får med har vi:
- Mulighet for å logge på flere kontoer samtidig
- Mulighet for å sende lydmeldinger
- Avansert loggdatabase

Og dette er kun en brøkdel. Ved å se gjennom den artige scriptdatabasen, kan du gjøre artige ting med meldingene dine. Blant mine favoritter har vi scriptet som sender random Chuck Norris Facts til folk (du får også med Mr. T og Vin Diesel), sloganizer-scriptet og Cambridge-scriptet (denne stokker om alle bokstavene i ord, bortsett fra den første og siste).

Til sist: Hva enn du gjør, ikke installer sponsorprogrammet. Pur ondskap, pur ondskap, folkens...